1. Хрян

Коренът на хряна съдържа синапено масло и ензими. При смилането на корена двете вещества си взаимодействат с кислорода от въздуха и образуват алилово масло. Именно то е силен естествен антибиотик, който се бори с бактериите в устата, носа и гърлото. При трахеит, бронхит, продължителна кашлица разбъркайте 2 с. л. настърган хрян с 6 с. л. мед и оставете на хладно. Пет пъти на ден вземайте по 1 ч.л. Задържайте в устата, така че сместа да се разтваря. При цистит и уретрит 1 с. л. настърган хрян се изсипва в 1 ч. ч. гореща вода и се покрива за 5 минути. Пийте 3-4 чаши от този чай дневно.

2. Червени боровинки

Боровинките съдържат мощна антибиотична субстанция, която изчиства пикочния мехур и уринарния тракт от вредни бактерии. Те са богати и на вещества, които предпазват клетките от вредните ефекти на свободните радикали. Червените и черните боровинки са незаменими при лечение на настинки. Освен това имат диуретичен и противовъзпалителен ефект. За сок смачкайте боровинки и смесете със захар (3:1). 2 с.л. от сместа се разтварят в 0,5 л топла вода. 

3. Чесън

Чесънът елиминира вредните бактерии, чревните паразити и вирусите от кръвта, органите и дихателните пътища. Той понижава кръвното налягане и предотвратява образуването на съсиреци. Чесънът има и противоракови свойства. Една скилидка има над 400 полезни съставки. Те намаляват нивото на "лошия" холестерол, очистват шлаката в кръвоносните съдове, убиват клетките на мултиформения глиобластом (най-честият вид рак на мозъка), унищожават туберкулозния бацил и причинителите на язва и дифтерит и "извеждат" глистите от организма.

Чеснов ликьор за 100 болести: В прозрачна бутилка поставете 12 скилидки чесън, всяка разделена на 4 части. Налейте 3 чаши червено вино. Затворете и поставете на слънчев прозорец за 2 седмици. Всеки ден разклащайте 2-3 пъти. Прецедете и сипете в тъмна бутилка. Пие се по 1 ч.л. 3 пъти дневно в продължение на 1 месец. Чудодейно пречиства организма, подобрява имунитета, укрепва кръвоносните съдове. Има много добър ефект за сърцето. Елиминира излишните мазнини и подобрява обмяната. Ликьорът е много добър за женски болести и възпаления.

4. Босилек

Той е отличен естествен антибиотик. При ангина 4 с. л. ситно нарязани листа се заливат с 250 мл гореща вода и врат 20 минути. След като изстине, отварата се прецежда и с нея се правят гаргари 2-3 пъти на ден.

За конюнктивит и възпаление на клепачите залейте 2 с. л. босилек с 500 мл вряла вода. Като изстине водата, прецедете. С настойката се правят компреси на очите и се пие по половин чаша преди хранене 2-3 пъти на ден.

При главоболие босилек, градински чай и маточина се смесват в равни количества. 1 ч.л. от сместа се залива с 200 мл гореща вода и се оставя за 20 минути. Филтрира се, добавя се 1 ч. л. мед и се пие на малки глътки. След 30 минути главата минава.