При рядката болест блефароспазъм клепачите са леко или напълно затворени и човек не вижда. Д-р Искра Шишкова от очната болница „Луксор“ в Пловдив обяснява проблема по молба на читателката ни Лидия Христова от Кюстендил.

- Д-р Шишкова, от тая болест ослепява ли се?

- В напреднал стадий е много неприятна, защото може да доведе до пълна слепота. Окото обаче е здраво и пациентът няма причина да не вижда. Но се случва тъкмо това, тъй като клепачът не се отваря.

Медицината все още не е установила каква е причината. Често тя е свързана с функциите на мозъка. Има конвулсии, спазми на околоочните мускули, които движат клепачите. Затварянето на клепачите е болезнено, неволево и силно. В напреднал стадий човек не може да ги отвори, дори да се опитва.

- При кой пол се среща по-често?

- При жените, и то и на двете очи. Започва след 50-годишна възраст. В началото клепачите само потрепват, мигат, но спазъмът се развива.

- Наследствен ли е?

- Не. Освен първичен, блефароспазмът може да е и рефлекторен. В такъв случай правим повече изследвания, за да изключим някои болести на очната повърхност – хронично възпаление на клепачите или на конюктивата, трихиазис (мигленият ръб на клепача е обърнат навътре към окото), неправилно растящи мигли. Може да има и кератит – травма или възпаление на роговицата. А и всички тези проблеми, при които има дразнене и светобоязън. Тогава клепачът се затваря неволево. Но ако това стане трайно, може да се стигне до рефлекторен блефароспазъм.

- Клепачите са притворени, а потрепват ли?

- В началото. Но при изразен блефароспазъм, е трудно да изследваме болния, тъй като можем да отворим клепачите само механично.

- Как се лекува?

- С лекарства и хирургично, но не винаги има ефект. При първия метод на ход са невролозите. Те изписват седативи и релаксанти, за да отпуснат мускулите. Методът влияе добре, ако болестта е в началото си. Друг начин е поставяне на ботулинов токсин (ботокс). Той блокира инервацията на тези околоочни мускули и се получава парализа, която решава проблема донякъде. Тогава пациентът може да си отваря очите и вижда. Но действието на ботокса е 4-6 седмици и процедурата трябва да се повтаря.

- А хирургичното лечение?

- В по-тежките случаи се изрязват част от влакната на околоочния мускул, който прави спазъма. Изрязването трябва да е много дозирано и част от пациентите получават облекчение. По време на операцията се работи с местна упойка на горен и долен клепач и на двете очи. Това трае около час и болният е в съзнание.

- Каква е успеваемостта на операцията?

- В 70% от случаите блефароспазмът остава слабо изразен.

Д-р Шишкова (вдясно) преглежда пациентка
Д-р Шишкова (вдясно) преглежда пациентка