Съветът за отказ от цигарите се дава лесно, но се изпълнява изключително трудно. Според британски експерт, цитиран от в. "Дейли експрес", пушачите трябва сериозно да се замислят над препоръката, тъй като от загърбването на вредния порок има полза на която и да е възраст, предаде БТА.

Във Великобритания пушенето е сред водещите причини за болести и смъртност, казва д-р Андрю Торнбър, главен здравен експерт на приложението Now Patient.

Порокът нанася вреди на белия дроб, мозъка, сърцето, кожата. Д-р Торнбър обаче отбелязва, че отказът от цигарите носи полза и на 30, и на 40 години, и дори след навършване на 50-годишна възраст.

При 30-годишните ползата е съизмерима с тази като при хора, които никога не са пушили.

Отказът на 40-годишна възраст намалява с 90% риска от смърт от болест, свързана с пушенето.

Хората, спрели цигарите между 45 и 54 г., си осигуряват 6 години по-дълъг живот в сравнение с тези, които продължават да пушат. Загърбването на порока на възраст между 55 и 64 г. осигурява 4 години по-дълъг живот в сравнение с пушачите.

Експертът напомня, че отказът от цигарите подобрява състоянието на белия дроб, мозъка, кръвообращението, зъбите, кожата.

Д-р Торнбър отбелязва също, че "паленето на цигара от време на време" е вредно колкото и редовното пушене, макар и не в толкова голяма степен. "Погълнатият дим от всяка цигара, дори човек да не пуши редовно, нанася вреди на мозъка, белия дроб и кожата", казва експертът.