Резултатите от ново изследване навеждат на мисълта, че майките с много деца остават с малко зъби по-късно през живота си, съобщи ЮПИ.

Колкото повече са децата, толкова по-малко зъби ще има майка им след време. Майки с 3 деца имат средно 4 зъба по-малко от майките с 2 деца, е установил екип от европейски учени, предаде БТА. 

"Въз основа на получените резултати може да се каже, че промоцията на оралната хигиена и редовните стоматологични прегледи за бъдещи и настоящи майки са добра стратегия", казва Франк Габел от Хайделбергския университет.

Били анализирани данни от 2013 г. за близо 35 000 души на 50 и повече години в 14 европейски страни и Израел. Липсвали им средно по 10 зъба.

Загубата на зъби се увеличава с възрастта. Жените на 50-60 г. били с по 7 паднали зъба, а мъжете на 80 и повече години - със средно 19 паднали зъба.

Учените констатирали също, че жените, родили трето дете, след като първите две са от един пол, са с повече загубени зъби в сравнение с жените, чиито първи две деца са от различен пол. Такава разлика няма при мъжете.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Epidemiology & Community Health.