Шефът на Регионалната здравна каса вече е обвиняем

Финансовото потъване на болницата в Ловеч започва още в 2004 г. По това време директор е д-р Пламен Чапаров, но заради загубата от близо 900 000 лева той е свален и мястото му заема д-р Тихомир Бенев. Точно той е сключил договор с "Кардиолайф" ООД за 10 години. Собственик на дружеството е дъщерята на тогавашния директор на Здравната каса в Ловеч Георги Стефанов.

През 2010 г. НЗОК прави проверка и установява доста нарушения във финансовите отношения между двете страни по договора. Мнението на одиторите е той да бъде прекратен, но това не е сторено. Така се стига до 10 декември същата година, когато ДАНС и прокуратурата провеждат съвместна акция в сградата на РЗК-Ловеч.

В кабинета на директора Георги Стефанов са открити пликове с пари, надписани за лекари, които пращат болни в "Кардиолайф" - проста схема за източване на Здравната каса. По този начин дружеството получавало голяма част от приходите на болницата, с които тя не можела да се разпорежда.

Бившият здравен министър проф. Николай Петров здраво подхванал проучването за хала на болницата. След като се запознава с всички факти, довели до умирането й, и събирайки материалите, сочещи виновниците, той ги внася в ДАНС на 23 май 2017 г.

Но през октомври шефът на Регионалната здравна каса д-р Антонио Маринов дава разрешително на частната "Кардиолайф" да действа самостоятелно вече в собствена сграда. И собственик е същият Георги Стефанов, който преди години е оглавявал касата и е пращал пликове с пари на лекари, за да "работят" в полза на дружеството.

За това разрешително, издадено в нарушение на поне два закона, за източването на 1 млн. лева от ЗК само за 3 месеца, д-р Антонио Маринов бе задържан за 24 часа в четвъртък. В петък Окръжна прокуратура го привлече като обвиняем за престъпление по служба и му удължи ареста на 72 часа. След изтичането им ще се иска постоянна мярка задържане под стража. Разследването продължава.