8 болници в Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново, Кърджали, Ловеч, както и столичната "Пирогов" са разследвани от прокуратурата за безстопанственост, тъй като от 2010 г. в тях действал моделът "болница в болницата". Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова след проверка на 329 договори в 24 болници, инициирана от главния прокурор Сотир Цацаров.

Разследващите са установили, че в посочените лечебни заведения са сключвани договори от държавни или общински болници с частни дружества за едни и същи медицински услуги, което е в разрез със закона. По време на проверките се разбрало, че се сключвали и договори за наем на апаратура между държавните, общинските и частните болници, добави Арнаудова.

Тя каза, че всички разследвания се водят от Софийската градска прокуратура, за да се избегне пристрастност в местните органи, и увери, че щетите са в особено големи размери. "Всички разследвани болници са на ръба на фалита. "Пирогов" е също в критично състояние", добави Арнаудова.

Прокурорката обърна внимание и на друго разследване срещу директора на местната здравна каса в Ловеч, който вчера бе задържан. Той ще получи обвинение за престъпление по служба, по което ощетил здравната каса с 1 млн. лева.

Очаквайте подробности.