Американски учени потвърдиха теорията, че кафето помага за отслабване, пише в. "Дейли мейл".

Екип от Северозападния университет в Еванстън, щата Илинойс, установи, че кафето действа противоположно на канабиса, след като анализираха ефекта и на двете върху 47 души.

Пушачите на марихуана огладняват и посягат към шоколад, тъй като активното вещество в него действа на части от мозъка, свързани с апетита. Кафето има обратния ефект и потиска глада.

Предходни изследвания показаха, че две чаши кафе на ден след спазване на диета поддържат теглото. В новото проучване експертите установиха, че кафето помага за отслабване не само като ускорява метаболизма, а и като потиска желанието за хранене.

Учените са поискали 47-те участници да не пият кафе 1 месец, на втория месец да пият по 4 чаши на ден, а на третия - по 8. По време на експеримента са измервали биологичните показатели в кръвта им.

В резултат експертите откриват съединения, произвеждани от ендоканабиноидната система в тялото, които са отговорни за ефекта при пушенето на канабис. Нивата на тези съединения намаляват, когато хората пият кафе, особено по 8 чаши дневно.

В препоръките си от 2015 г. Европейският орган по безопасност на храните съветва да се поемат до 400 мг кофеин на ден. Бременните да не превишават 200 мг. При по-големи количества има риск от здравословни проблеми, тревожност и сърдечна недостатъчност.