И през ум не ви минава защо в магазините месото изглежда прясно. Смятате, че би трябвало да е прясно. Но замислете се: от кланицата през дистрибутора и склада му до щанда в магазина и оттам до чинията ви месото пътува поне 14 дни.

Правят му някаква магия, за да си остане прясно толкова дълго време. И магията се казва въглероден окис. При опаковането той се впръсква в плика и се свързва с миоглобина в месото (вид междуклетъчен белтък). Така то продължава да изглежда свежо, без вече да е. Без въглероден окис месото става кафяво, развъжда вредни бактерии и се вмирисва. Никой не би купил такова месо.

Въглеродният окис (един атом въглерод и един атом кислород) е безцветен газ без мирис и без вкус. Поет в големи количества, той е смъртоносен и често взема своите жертви (например заспали хора в стая, отоплявана с печка на въглища). Но ако не се вдишва, а се изяжда заедно с месото, този газ е безвреден за човека.

Въпреки това на етикетите не пише, че месото е пакетирано с въглероден окис. Тази информация се спестява на потребителя, а не би трябвало. Алтернатива на пакетирането с въглероден окис е да се купува месо (и риба), опаковани във вакуум или сушени.