Шефът на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев и шефът на зъболекарския съюз д.р Николай Шарков написаха гневни писма до шефа на здравната каса

"Предприетите от Вас действия без колебание са от естество да осуетят преговорния процес по националния рамков договор за 2018 г., да предизвикат криза в българското здравеопазване, да подтикнат към широки протестни действия и да лишат гражданите от конституционното им право на достъпна и качествена медицинска помощ." 

Тези тежки думи е отправил към управителя на НЗОК Камен Плочев шефът на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев. Неговото писмо до Плочев е следствие от писмото на финансовия министър, в което се иска спиране на преговорите за национален рамков договор, докато не се изясни колко точно са дълговете на НЗОК към чуждите здравни каси.

Д-р Грозев иска спешно, до края на деня, Плочев да предостави достоверна информация за реалния размер на тези задължения, за да може до края на месеца да се сключи националният рамков договор.

Той пише още и, че действията на Плочев "препятстват изпълнението на държавната политика в сектора и задълженията на изпълнителната власт по конституцията и закона за здравето.

  Вижте писмото на шефа на лекарския съюз тук 

Венцислав Грозев Снимка: Йордан Симеонов
Венцислав Грозев Снимка: Йордан Симеонов
Гневно писмо до Камен Плочев изпрати и председателят на Българския зъобелкарски съюз д-р Николай Шарков. В него се казва, че съюзът е изключително обезпокоен от изслушването на Плочев пред здравната комисия в парламента и писмото на финансовия министър Владислав Горанов за несъответствията в цифрите. И в това писмо се настоява за спешен отговор дали ще бъде подписан националният рамков договор за 2018 г., чиито условия вече са договорени. 

Вижте писмото на шефа на зъболекарския съюз тук

Д-р Николай Шарков
Д-р Николай Шарков