Родител обвини спешната помощ в Пловдив, че му е отказана линейка след сигнал, че двегодишното му дете се задушава, съобщи bTV. Мотивът бил, че нямало педиатри и обслужвали само възрастни. 

В събота вечерта момиченцето вдига висока температура и закарано в болница „Изписаха антибиотик и ни казаха, ако се влоши, да я закараме отново там”, разказа бащата Димитър Кънев.

Два дни по-късно състоянието на момиченцето рязко се влошава и притесненият родител звъни на 112. „Казах, че детето е с висока температура, че се задушава, че става на червени петна”, допълни бащата.

След минути той получава обаждане с отказ от спешния център.

„Служителят, медицинското лице, което беше на телефона, ми каза, че те не били за деца, а за възрастни хора, само за реаниматори”, обясни Димитър Кънев.

„Това е абсурдно. Ние педиатри действително нямаме, но работят спешни лекари, които са компетентни да се справят със спешни ситуации, така че няма как да кажем, че не можем да обслужваме деца”, заяви директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив д-р Иван Стойнов.

Спешна помощ започна проверка и ако телефонните записи потвърдят такъв отказ, медикът, който го е направил, ще бъде дисциплинарно наказан. А бащата ангажира адвокат, който да заведе дело.