"Аз не съм политик, а експерт и ще работя с всеки управител на касата, докато съм член на надзора й. Ще продължа да изпълнявам задачите и отговорностите си". Това заяви зам.-здравният министър и председател на надзора на НЗОК Жени Начева след среща с Лекарския съюз за финализиране на рамковия договор за 2018 г. Коментарът й бе в отговор на въпрос дали шефът на касата проф. Камен Плочев трябва да подаде оставка.

Начева не отрече, но и не потвърди дали има конфликт между двамата. "Не бих искала да обсъждам думите на проф. Плочев без негово присъствие. Днес има изслушване в парламента. Там ще чуете нашите тези и позиции по темата", каза тя и в отговор на отправените към нея обвинения за грубо вмешателство в дейността на Касата.

"Касата си има главен секретар и той си работи. Този въпрос сме го обсъждали само двамата с проф. Плочев и ще го коментирам само в негово присъствие", коментира Начева обвиненията, че искала на тази позиция да се постави конкретен човек.

Нашите отношения с Касата като Надзорен съвет са свързани с изпълненията на правомощията ни по Закона за здравното осигуряване и правилника за дейността на НЗОК, където е записано, че надзора упражнява контрол и върху оперативната работа на Касата.

"Днес финализирахме Националния рамков договор за 2018 г.", каза още Начева и по повод проведената среща с Лекарския съюз.