Никой не е поискал актуализация на бюджета, нямам право на такова нещо. Конституцията не ни го позволява. Само предлагаме да се обсъди възможност по някакъв начин да ни се помогне. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев на извънредно заседание на парламентарната здравна комисия, предаде „Фокус“.

„Молбата ни е да ни помогнете да се справим, защото нещата стават много тревожни“, заяви той. „Дали това ще стане по този начин или ще се предложи някаква друга възможност е право на депутатите“, коментира проф. Плочев. „За 2017 година не ни е платен нито един лев от Министерството на здравеопазването. До 12 февруари сумата, която ни дължи министерството, е 21, 3 млн. лева“, уточни той.

„Няма да се справим, при условие, че не ни се изплащат средствата от министерството, да покрием разходите, които дължим“, изтъкна управителят на НЗОК. „Взехме решение да предложим да бъде обсъдена възможността да се извърши актуализация на бюджета на НЗОК, като се осигурят целеви субсидии. Знаем, че нямаме такива права, не можем да инициираме подобно нещо, и решихме да изпратим писмо до парламента, до всички парламентарни групи, защото така е справедливо и морално“, каза още той.