Зимата е опасен сезон - време на простуди и грип, на обостряне на хроничните болести, а и на измръзване. Тя обаче си има и добри страни, без които жителите на тропиците не са за завиждане.

Ето някои предимства на студения сезон:

1. Подобрява се природната среда. В студения въздух има 1,5 пъти повече кислород в сравнение с топлия. Вредните вещества в него са по-малко, тъй като снеговалежът ги попива отлично. Когато вали сняг, и шумовото замърсяване в градовете е по-малко.

2. Укрепва имунитетът. Ниските температури закаляват организма. Самият студ дезинфекцира въздуха, като го очиства от вируси, микроби и алергени. Не случайно родените през зимата са най-здрави. Особено полезно е да се работи навън при лек студ. Това повишава производството на интерферон и активизира левкоцитите, които се борят с инфекциите.

3. Подобрява се сънят. През дългите нощи се синтезира повече мелатонин - хормон, който действа като сънотворно. По време на сън може и да се отслабва. Нужно е само температурата в спалнята да е между 19 и 21 градуса. Тогава в тялото се изработват ферменти, които помагат да изгаряне на мазнините.

4. Обезболяване. Студът действа като анестезия и намалява отоците. Именно поради това ангината се лекува със сладолед. Студът свива кръвоносните съдове. Така се обяснява защо след половин час разходка навън през зимата човек има пристъп на мигрена. Чувствителността на нервните окончания при минус 5 градуса намалява и мозъкът престава да получава сигнали за болка. При зимна разходка неприятните сигнали на тялото намаляват общо със 70%. Краткото излагане на студ действа добре и на ставите, поразени от артрит.

5. Отслабване. През зимата голяма част от телесната енергия отива за загряване на тялото. Смята се, че 3-часов престой навън при минусови температури изгаря 250 калории. А ако се спортува - и повече. Спортът обаче е противопоказен в много студено време. Ако се тича или се кара велсипед при температура минус 15 градуса, се увреждат белите дробове.