Съвременен 12-канален електрокардиограф и два холтер ЕКГ апарата за близо 13 хиляди лв. получи като дарение Кардиологията на Великотърновската болница. Те са закупени от Ротари клуб Велико Търново."Каузата на коледния ни благотворителен бал бе събиране на средства за превенция и лечение на сърдечни заболявания. Надяваме се апаратите да бъдат от полза, повече хора да ги ползват превантивно и да работят по предназначение", каза президентът на клуба Калоян Ганев.

Директорът на болницата д-р Стефан Филев благодари за дарението."Това е особено ценно в днешните времена, когато здравеопазването работи при хроничен недостиг на средства. Апаратурата облекчава силно работата на нашите колеги кардиолози и е в полза на пациентите", каза д-р Филев.

Началникът на отделението по кардиология д-р Хараламби Бенов обясни, че в момента се работи само с два такива апарата, които са на по 17-18 години и са вече амортизирани. "Те са особено нужни, тъй като отделението е много натоварено особено през зимните месеци и понякога се налага пациентите да изчакват за такова изследване. Сега ще има възможност да се съкрати престоя им в болницата, а диагностиката и адекватното лечение ще се осъществява по-бързо",подчерта д-р Бенов.

45 болни има в момента в търновската кардиология. Най-младият пациент е 38-годишен мъж с инфаркт. Най-възрастната пациентка, която оперирана и спасена е 90-годишна жена. Д-р Бенов допълни, че кардиологичното отделение се нуждае от съвременен апарат за стрес тест, който обаче струва около 100 000 лева. Чрез него освен сърдечната дейност, може да се наблюдават и дихателните функции и затова въпросната апаратура ще бъде ползвана и от пулмолозите на болницата.