Редовната прекомерна употреба на алкохол е съществен рисков фактор за развитието на всички форми на деменция и в частност за ранната проява на невродегенеративното заболяване, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от френско изследване, публикувано в сп. "Лансет пъблик хелт".

За целите на изследването авторите му от Института за статистически анализ в Париж са проучили данните за над един милион души във Франция, диагностицирани с деменция в периода между 2008 и 2013 г.

Изследователите са установили, че над 57 000 случая на ранна деменция - заболяване, проявило се преди 65-годишна възраст, могат да бъдат приписани на мозъчни увреждания в резултат на прекомерна употреба на алкохол (39 процента) или са придружени от допълнителна диагноза за алкохолно разстройство (18 процента).

Като цяло специалистите отчитат, че злоупотребата с алкохол е свързана с тройно по-висок риск от всички форми на деменция.

Според Световната здравна организация (СЗО) около 47 милиона души по света страдат от деменция, като между 60 и 70 процента от тях са засегнати от най-разпространената й форма - болестта на Алцхаймер. Въпросното заболяване и другите форми на деменция се дефинират като ранни, когато се проявят преди 65-годишна възраст.

"Прекомерната употреба на алкохол трябва да се разглежда като съществен рисков фактор за всички форми на деменция. Връзката между болестта и алкохола изисква допълнителни изследвания, но според настоящите резултати може да се обясни с нанесените на мозъка постоянни структурни и функционални увреждания", казва Михаел Шварцингер от изследователския екип.

Специалистите напомнят, че прекомерната употреба на алкохол се свързва с повишено кръвно налягане, диабет, инсулт, сърдечносъдови заболявания, които на свой ред могат да доведат до повишен риск от съдова деменция.

СЗО определя като редовна злоупотреба с алкохол консумацията над 60 грама чист алкохол или шест стандартни питиета дневно за мъже и над 40 грама за жени.