Искам оставката на шефа на Националната здравно-осигурителна каса проф. Камен Плочев.

Това заяви пред "24 часа" министърът на финансите Владислав Горанов. Той категорично отрече да е човекът, заплашвал Плочев. Финансист номер 1 въобще не е говорил с шефа на касата.

"Да излезе и публично да обяви кой го е заплашвал, че ако не си даде оставката, нямало да може да си намери работа", призова Горанов.

В момента тече заседание на парламентарната група на ГЕРБ, на което по скандала в касата е поканен и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който пък поиска оставката на управителя на НЗОК заради изпратено от него писмо, с което той иска актуализация на бюджета на касата, без да има съгласието на Надзорния й съвет и на ведомството.

По-рано днес лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че в партията ще вземат решение дали снемат доверието от Плочев, когото иначе оценяват като добър специалист. Освен заради действията му, които в партията вече определяли като не много адекватни, той ги подразнил и като се явил в телевизионния ефир с депутата то БСП Славчо Велков.

Шефът на касата може да бъде свален само с решение на Народното събрание, което го и назначава. В началото на третия управленски мандат на ГЕРБ той бе избран от парламента с впечатляващото мнозинство от 205 депутати.