Дебелите, но и много слабите мъже и жени по-трудно създават поколение, предупреди проф. Стефка Петрова.

Около 15 процента от двойките в България искат, но не успяват да създадат дете. Причините за безплодието са свързани в еднаква степен с проблеми при жените и мъжете (35-40 процента при всеки пол), при около 20 на сто от семействата - и при двамата партньори, а при част от двойките причините не са изяснени. С възможностите на съвременната медицина на повечето от тях може да се помогне. Понякога дори не е нужна намесата на върхови технологии. Нормално телесно тегло

и начинът на

хранене имат

доказана

ключова роля

за зачеването и

благополучното

износване

на плода.

Затова във всички центрове за репродуктивно здраве в света се обръща специално внимание на храненето и хранителния статус на двойките с проблеми. Компетентната диетологична помощ може значително да съдейства за тяхното решаване. В това е убедена от практиката си д-р Стефка Петрова, професор по хранене и диететика с голям национален и международен опит.

Има фактори за безплодието, които не могат да бъдат повлияни - например драстично напреднала възраст, някои генетични нарушения. Но други могат да намалят риска от безплодие и да повишат шанса за зачеване. Сред тях важна роля за репродуктивното здраве на жената и мъжа и за успеха на лечението на безплодието има храненето е преодоляването на крайностите в теглото. Проф. Стефка Петрова е специализирала в САЩ, Англия и др., ръководител е на експертните групи, които разработват физиологичните норми за хранене и националните препоръки за здравословно хранене в различна възраст. Автор е на националните препоръки за хранене на жените преди, по време на бременност и при кърмене.  Проф. Петрова е член на Световната мрежа на експертите по хранене в ранния живот, който започва със зачеването.

Проф. Стефка Петрова е специализирала в САЩ, Англия и др., ръководител е на експертните групи, които разработват физиологичните норми за хранене и националните препоръки за здравословно хранене в различна възраст. Автор е на националните препоръки за хранене на жените преди, по време на бременност и при кърмене. Проф. Петрова е член на Световната мрежа на експертите по хранене в ранния живот, който започва със зачеването.

“Проблем са голямото количество телесни мазнини. При жените със затлъстяване те предизвикват хормонални нарушения, които водят до инсулинова резистентност или повишаване нивата на инсулина, а функциите на яйчниците се повлияват от хормона. Той стимулира продукцията на мъжкия полов хормон тестостерон, което води до спиране на фоликулярния растеж в яйчниците. Голямото количество мастна тъкан, особено коремното затлъстяване, стимулира развитието на кисти в яйчниците, които са една от основните причини за стерилитет при жените. При наднормено тегло има 2 пъти по-голям риск от усложнения по време на бременността като диабет и високо кръвно налягане. При затлъстяване рискът е 3 пъти по-висок. Тези усложнения създават висок риск плодът да не може да бъде износен поради аборт, преждевременно или мъртво раждане”, обяснява проф. Петрова.

Прекалено слабите жени пък имат 2 пъти по-малък шанс да забременеят в рамките на 1 година поради нарушаване на менструалния цикъл или спиране на овулацията. Ниското тегло на майката преди бременността качва значимо риска от аборт и преждевременно раждане, свързани с нарушения в развитието на ендометриума.

Специалистката обяснява, че инвитро оплождането и други асистирани репродуктивни техники при жени с поднормено и наднормено тегло имат по-малка успеваемост, изискват по-големи дози стимуланти и по-продължително прилагане.

Телесното тегло е от значение и за бъдещите бащи. Затлъстелите мъже по-често са с нарушена сперматогенеза (намален брой сперматозоиди в еякулата или повече сперматозоиди с нарушена морфология), намалено либидо, еректилна дисфункция, импотентност, като причините са свързани с хормоналния дисбаланс. В този случай е повишено нивото на женските хормони (естрогени), а е редуциран мъжкият хормон тестостерон. Лошо е и поднорменото тегло при мъжете - води до намален брой сперматозоиди или до малката им подвижност.

Неблагоприятен ефект върху възможността за зачеване оказват също специфични хранителни дефицити, ендокринни нарушения и възпалителни процеси, които могат да бъдат повлияни от храненето. Най-ярък пример е, че

кистите на

яйчниците

се повлияват

от специфична

диета,

казва ученият. На базата на 10-годишно проучване екип на Харвардския университет е разработил диета за подобряване на възможностите за зачеване при жени с безплодие, свързано с нарушения на хормоналния баланс. Режимът препоръчва избягване на червени меса и

включване

на повече

растителни

храни, богати

на белтък

“Установено е, че при честа и висока консумация на червени меса случаите на безплодие, свързано с нарушения на овулацията, се увеличават с 43 процента, но не се установява връзка с консумацията на яйца и риба. При по-голямо включване на растителни белтъчни храни се наблюдава умерено намаляване на безплодието - цитира проф. Петрова. - Има и зависимост от мазнините в млякото. При консумация на

1 порция и повече

дневно на

пълномаслено

мляко или

млечни продукти

се улеснява

зачеването,

а при придържане към обезмаслени млека се увеличава рискът за безплодие. Това се свързва със съдържанието на по-високи количества женски хормони (естрогени) в пълномаслените млечни продукти, които подобряват чувствителността към инсулина и намаляват инсулиновата резистентност.”

Желязото също има важна роля за развитието на фоликулите в яйчниците.

Когато желязото

е само хемово -

постъпва от месо

и месни храни,

има тенденция

за увеличаване

на риска от

безплодие,

но умереният прием на хемово желязо няма неблагоприятен ефект. Обяснява се с факта, че високият прием на хемово желязо увеличава инсулиновата резистентност.

Проф. Петрова предупреждава, че дори само 2 процента от енергията на храната да идва от трансмастни киселини, това увеличава вероятността за хормонални нарушения и безплодие с 80 на сто.

Трансмастните киселини

стимулират

възпалителните

процеси и също

увеличават

инсулиновата

резистентност.

Най-значителен източник на трансмазнини е частично хидрогенираното палмово масло, което широко се използва при промишленото производство на вафли, бисквити, десерти, както и в имитиращите млечни продукти.

Специалистът по хранене съветва при планиране на бебе двойката да се ориентира към повече растителни мазнини. Те са богати на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които подобряват чувствителността към инсулина. (От растителните масла само палмовото и кокосовото са с високо съдържание на наситени мастни киселини.) Докато животинските мазнини съдържат предимно наситени мастни киселини.

Умерен прием на въглехидрати и ограничаване на храните с висок гликемичен индекс, препоръчва проф. Петрова. Установено е, че

овуларното

безплодие е със

78% по-често при

жени, които

приемат много

въглехидрати.

Отразяват се неблагоприятно и храни с висок гликемичен индекс като произведените от рафинирани брашна или с добавени захари, които водят до рязко повишаване на кръвната захар и също толкова бърз спад след това.

Като много важно условие за здраво бебе проф. Петрова препоръчва по 400 микрограма на ден фолиева киселина , известна и като витамин В9. Това трябва да започне поне 3 месеца преди планираната бременност.

Причините са две. Първата е, че

В9 увелича

3 пъти шанса за

забременяване

при инвитро. Втората - че приемът на достатъчно фолиева киселина намалява със 70-80% риска от вродени малформации на плода.

Има научни доказателства, че

с диета при

мъжете може

да се повишат

качествата

на спермата

и шанса

за зачеване,

казва диетологът. За тази цел помагат храни с високо съдържание на омега-3 полиненаситени мастни киселини - мазни риби, ядки, семена и масла от тях; храни, богати на антиоксиданти като витамините D, Е, С, на бета-каротен, ликопен, цинк, селен и едновременно с това с ниско съдържание на трансмастни киселини.

“Установен е

отрицателен

ефект при

мъжете от

диета с високо

съдържание на

пълномаслено

мляко и млечни продукти,

тъй като те предизвикват относително понижаване на нивата на мъжките хормони – допълва проф. Петрова. - По подобен начин влияе на кандидатите за татковци и редовното хапване на значителни количества червени меса и месни продукти, на соевите храни и злоупотребата с алкохол.”

Проф. Стефка Петрова е специализирала в САЩ, Англия и др., ръководител е на експертните групи, които разработват физиологичните норми за хранене и националните препоръки за здравословно хранене в различна възраст. Автор е на националните препоръки за хранене на жените преди, по време на бременност и при кърмене. Проф. Петрова е член на Световната мрежа на експертите по хранене в ранния живот, който започва със зачеването.