Една от най-опасните форми на рак при жените - на яйчниците, може да се пренася по наследство и чрез бащата, откриха специалисти по генетика. Тяхното изследване най-после дава отговор на въпроса защо в някои случаи сестрите развиват рак на яйчниците, но не и майка им.

Ракът на яйчниците, наричан още "тихият убиец", е на четвърто място по брой на фаталните случаи при жените. Открива се, когато вече се е разсеял извън яйчника и шансът болният да е жив 5 г. по-късно е едва 46%. Обикновено поразява жени след менопаузата като при половината от тях бива диагностициран на 63-годишна възраст или по-късно.

Новото изследване показва обаче, че, ако гените, отговорни за този рак, са наследени по бащина линия, симптомите му се проявяват с около 6 години по-рано, отколкото ако наследяването е по майчина линия.

Откритието е дело на екип от центъра за борба с рака "Розуел" в Ню Йорк. Учените са събрали генетични данни за двойки внучки и техните баби и са секвенирали Х-хромозомата на 186 жени, засегнати от рак на яйчниците. Оказва се, че ракът се проявява по-рано при наследяване на гени от бабата по бащина линия, а не по майчина. Освен това в този случай при бащите и синовете е налице и по-висока честота на рак на простатата. Това насочва към ген в Х-хромозомата, който действа независимо от други гени като BRCA, които се свързват с рака. Откритието ще помогне за по-успешно лекуване на болестта чрез въвеждане на въпросници за семейна предразположеност и на генни тестове.

"Установихме защо в някои семейства дъщерите са засегнати - защото хромозомите на таткото са определили пола на децата, така че всичките му дъщери носят гените на неговата Х-хромозома. Тук принципът е "аф или даф" - или го има, или го няма. Но при семейство с три дъщери, като и трите имат рак на яйчниците, налице е наследена Х мутация както при мутациите на гена BRCA", обясни д-р Кевин Енг, член на екипа от Ню Йорк.