Учени от САЩ са идентифицирали "егоистичен" ген, способен да отстранява вредния холестерол от кръвоносни съдове, допринасяйки за предпазване от сърдечносъдови заболявания, пише сп. "Нейчър медисин".

Генът, наречен MeXis, действа в ключови клетки в запушени артерии, помагайки за отстраняването на излишния холестерол от тях, предаде БТА.

В изследване с мишки специалисти от Калифорнийския университет - Лос Анджелис са установили, че въпросният ген контролира експресията на протеин, който "изпомпва" холестерола от клетките на артериалните стени.

При гризачите с недостиг на MeXis са отчетени двойно повече запушвания на кръвоносните съдове в сравнение с мишките с нормални нива на гена. Учените освен това са открили, че повишаването на нивата му прави клетките по-ефективни в отстраняването на излишния холестерол.

MeXis е пример за "егоистичен" ген, за който се предполага, че няма функция, тъй като не произвежда протеин. Нови изследвания обаче показват, че смятаните за безполезни гени в действителност изпълняват важни биологични функции, без да произвеждат протеини, и освен това са отговорни за производството на ключови дълги некодиращи РНК молекули.