Безплатен практически семинар организират Българската асоциация по фамилна терапия (БАФТ) и пловдивският производител на мляко и млечни продукти „Верея“. Темата е „Как да изградим здравословни отношения в семейства с доведени родители и деца?“.

„Избрахме тази тема, тъй като семействата с доведени родители, доведени и природени деца са все по-често явление у нас“, пояснява д-р Веселин Христов, психотерапевт. „Все повече двойки си задават въпроси като „Редно ли е да създам ново семейство? Как раздялата между биологичните родители ще повлияе върху отношенията с детето? Заплаха ли е новият партньор за детето? Кой ще възпитава детето - присъстващият, отсъстващият или доведеният родител?“, допълва д-р Деница Банчевска, другият водещ на събитието.

Според Националния статистически институт „семейството като юридически съюз губи своето значение“. Броят на браковете у нас намалява за сметка на съжителствата без брак. „Евростат“ нарежда страната ни на второ място в Европейския съюз по дял на извънбрачни деца (58.6 %). Същевременно, по неофициални данни, всеки втори брак в България приключва с развод, като статистиката не отчита разделите при двойките, живеещи на семейни начала.

„В семейство с двама биологични родители, партньорите решават и създават дете. То прилича по нещо на всеки от тях, те спонтанно изпитват топли чувства към него и подкрепят развитието му. В семействата с доведен родител, партньорите трябва да преодолеят дистанцията с детето, а заварените деца – несигурността си, за да приемат външния човек“, коментират психотерапевтите. Предизвикателствата в този вид семейства са много, но има възможности и решения.

Интерактивният семинар „Как да изградим здравословни отношения в семейства с доведени родители и деца?“ е на 25-ти февруари 2018г., от 16:00 до 17:30 ч. в Limacon Event Center в Пловдив (бул. „Марица“ 154 А). „Водещи“ са д-р Веселин Христов, детски психиатър и психотерапевт, и Деница Банчевска, психотерапевт и доктор по психология. Участието е безплатно.

Събитието е част от инициативата на „Верея“ За повече здрави семейства. Тя цели да покаже как съвременното българско семейство се справя с различни предизвикателства и въпреки това остава здраво, както и да покаже семейната терапия като една от успешните стратегии за постигане на семейно щастие и равновесие. Специалисти по семейни отношения от БАФТ ще провеждат безплатни семинари по теми, свързани със семейството на XXI век.

Посланици на „За повече здрави семейства“ са: az-jenata.bg, сп. Grazia, „Дарик радио“, сп. Eva, сп. „Жената днес“, mamaninja.bg, в-к „Марица“, manager.bg, obekti.bg, сп. „Програмата“, „Първите седем“, в-к „Стандарт“, webcafe.bg и Жюстин Томс.