Безплатни прегледи от 29 януари до 2 февруари организира най-голямата АГ болница у нас "Майчин дом"

1100 жени всяка година развиват рак на маточната шийка, показват данните на Българския национален раков регистър. Това е второто по честота раково заболяване сред жените под 44 години в целия свят. Неоходима е по-голяма превенция, повече информираност и гласнот на проблема.

Такава картина представиха онколози, специалисти, предаставители на организации и министри при откриването на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка днес в Народното събрание. На събитието присъстваха д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия, Цвета Караянчева и д-р Нигяр Джафер, председател и зам.-председател на Народното събрание, зам.-здравният министър Светлана Йорданова, д-р Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина и др.

"Около 100 жени всяка година претърпяват оперативни интервенции заради рак на маточната шийка и тази статистика стои непроменена през последните години", каза д-р Стефан Константинов, директор на Националната онкологична болница в София

Тревожен факт е, че все повече се увеличават случаите при много възрастното население - над 70 години, сред които през 2015 г. с рак на маточната шийка са диагностицирани 198 жени. Зачестили са случаите и на млади момичета между 20 и 24 години, при които също се открива болестта, допълни д-р Константинов.

75% от случаите с това заболяване могат да бъдат предотвратени чрез редовни прегледи и цитонамазки, а в комбинация с ваксина във възрастта 11-18 години заболеваемостта може да се намали с 94%, твърдят специалистите.Проучване в Англия, публикувано в медицинския журнал Elsevier показва, че след въвеждане на имунизационна програма разпространението на болестта сред момичетата между 16 и 18 години е намаляло с 65%

Oт 2012 година у нас действа и Национална програма за първична профилактика, която осигурява безплатни ваксини за момичетата на 12 и 13 години. В първия й период до 2016 г. са ваксинирани 50 000 момичета в тази възраст, каза зам.-здравният министър Светлана Йорданова.

"Ракът на маточната шийка е социално значимо злокачествено заболяване, причинено от човешки папиломен вирус (HPV). В България има много висока заболяваемост и смъртност. Всеки един ден у нас умира жена, вследствие на рака на шийката на матката", казва и доц. Иван Костов, директор на най-голямата АГ болница у нас "Майчин дом".

Затова по повод европейската седмица за борба със заболяването, от 29 януари до 2 февруари там организират безплатни консултации. Прегледи ще се правят от 13 до 16 ч, като е необходимо предварително записване на час на телефон 02 9172 200 между 13 и 15 ч.

"Нужно е да има сериозен подход от страна на държавата под формата на организиран масов скрининг, за да се намали заболеваемостта и смъртността от рака на маточната шийка", допълва доц. Костов

Като национален център за женско здраве, в болницата се извършва пълна профилактика срещу човешки папиломни вируси - ваксиниране, цитонамазки и един съвсем нов метод - спектрален анализ на шийката на матката със съвременен апарат LuViva. Изследването отнема 80 секунди и дава незабавен резултат без да се взимат тъканни проби или лабораторни изследвания.