Латински букви и всякакви цифри – кръвните изследвания изглеждат като на китайски за хората, които нямат медицинско образование. А всъщност не е трудно да се ориентирате в общи линии в стандартната кръвна картина. Разбира се, не става дума да си поставяте диагнози, а просто да имате представа как сте със здравето и нужно ли е да се обръщате към специалист.

Ето някои от основните показатели:

RBC – еритроцити. Референтни стойности: за мъже: 4.4 - 5.9; за жени: 3.7 - 5.3 (милиона на кубичен милиметър). Това са червените кръвни телца, които пренасят кислород до клетките. Ако стойностите са много ниски, това може да е признак за анемия.

WBC – левкоцити. Референтни стойности: 3.5 - 10.5 (хиляди на кубичен мм). Това са белите кръвни телца, които са нашата защита срещу микроби и вируси. При завишени стойности означава, че в тялото ни е налична инфекция, дори и тя още да не се е проявила с осезаеми симптоми. Стойностите под нормата показват, че на практика организмът ни няма никакви защитни сили, а причината може да е просто прием на определени лекарства, но също така дори автоимунно заболяване, левкемия или СПИН.

Plt - трoмбоцити. Референтни стойности: 130 - 420 (хиляди на кубичен мм). Тромбоцитите играят важна роля в съсирването на кръвта. Ниските нива могат да са сигнал за автоимунно заболяване. Много завишените нива пък говорят за смущения във функциите на костния мозък, възпалителни процеси в тялото или чернодробни проблеми.

Hgb – хемоглобин. Референтни стойности: мъже - 135 - 180; жени - 120 – 160 г/л (грам на литър). Това е най-важната съставна част в червените кръвни телца, защото именно благодарение на него се пренася кислородът до клетките. Ниските му стойности са знак за наличие на анемия или сериозна кръвозагуба. Високите стойности могат да говорят за заболявания на кръвта или сърдечно-съдови слабости.

Целия текст четете ТУК.