В Окръг Пирот е обявена епидемия от морбили, съобщава белградският вестник "Политика", позовавайки се на Института за обществено здраве в Пирот. Епидемията е обявена, тъй като са регистрирани два епидемиологично свързани случая.

Първият е регистриран и лабораторно потвърден на 3 януари при дете на десет месеца в детското отделение на общата болница в Пирот, а вторият - при медицинска сестра, работеща в същото отделение. Има съмнения, че морбили са прихванали още три медицински сестри и една чистачка, която работи в детското отделение, предаде БТА. 

В момента се правят анализи в института Торлак, а болните са изолирани в домашни условия. Всички здравни заведения в Пирот провеждат засилено епидемиологично наблюдение за морбили и поради това е забранено посещението на пациенти в болницата в Пирот.

В началото на годината бе регистриран един случай на морбили в община Димитровград при дете на възраст 14 години, което било лекувано в детската вътрешна клиника в Ниш, пише вестник "Политика".

От началото на октомври до днес в Сърбия и сръбските общини в Косово са регистрирани 1 255 случая на морбили. В института Торлак лабораторно са били потвърдени 627 случая на морбили. От усложнения, свързани с морбили, в Сърбия умряха трима души, пише вестник "Политика".