Регионална здравна инспекция - Стара Загора обявява грипна епидемия за област Стара Загора от утре, 24 януари, съобщи д-р Златина Нанева, директор на инспекцията.

Продължава интензивно увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни и запазващата се тенденция за достигане на епидемични стойности, както и доказаните положителни проби на грипни щамове от лица с вирусни инфекции. Най-висока заболяемост се регистрира сред възрастовите групи от 0 - 4 и 5 - 14 години.

С оглед прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип сред учениците, Регионална здравна инспекция - Стара Загора предложи на Регионално управление на образованието - Стара Загора прекратяване на учебните занятия в област Стара Загора за периода 24 - 26 януари.

От РЗИ препоръчват лечебните заведения за болнична помощ да преустановят свижданията. Лечебните заведения за извънболнична помощ - медицинските диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ да разкрият при възможност грипни кабинети, да преустановят работата на женските и детски консултации, да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации и да спрат профилактичната дейност.

РЗИ препоръчва ограничаване на социалните контакти,

болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение при наличие на симптоми на грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.