Не трябва да има монопол на една здравна каса

Наскоро чух, че бебетата, които са родени в национален мащаб, са с 5000 по-малко, отколкото миналата година. Но в нашата болница няма спад на раждаемостта. Тази раждаемост спада, защото много млади хора заминаха да учат и работятя в чужбина. Тези бебетата се раждат в Европа и Америка. Това каза Д-р Красимира Иванова в предаването „Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

"Не знам защо в годините станахме доста черногледи. Не е въпросът само в това "дайте пари", ние трябва да умеем да се самоиздържаме. Ако трябва да се поддържа едно добро ниво на общински и държавни болници, където се лекуват повече от 80% от населението на България, значи ресурсът трябва да бъде насочен към тях", допълни тя.

"Ние тука работим със Здравната каса, лични приходи на болницата от кешови плащания, които няма как да се платят по Здравната каса. Човек трябва да харчи толкова, колкото му позволяват средствата", категорична бе сестрата на премиера Бойко Борисов.

"Ние нямаме лоша здравна система, нямаме лошо здравеопазване. Не може да търсим само кусурите на държавата. Смятам, че не трябва да има монопол на една здравна каса. Трябва да има повече каси – човек трябва да има избор. Не може да платиш осигуровка 10 лв. и да очакваш лечение за милиони. Ние имаме изключително качествени лекари и администратори – хора, които са изключително компетентни", каза още д-р Красимира Иванова.

"За професор Петров - възмутена съм, че се постъпи по този начин с един изключителен човек и лекар. По този начин много качествени хора казват: „Защо аз трябва да бъда подложен на този натиск?”. Знаете в България има много лобита, фармацевтични компании. Нещата трябва да вървят в синхрон".

"Моят баща почина преди години от хепатит C. Той беше заразен при кръвопреливане и 10 месеца по-късно се разболя. Мен това ме мъчи години наред. Преливане има и при малките човечета, които са при мен. Ние сме единствената държава в ЕС, в която не е въведена система, която така проверява кръвта, че 100% се гарантира, че не е заразена. Тази тема също ме тормози от много време. Само при нас имаме тримесечен период, в който се чака да се види какво може да се случи", допълни тя.

"Аз не се бъркам в работата на Борисов. Той си има достатъчно съветници. Ние си говорим за семейството, внуците." Сестрата на министър-председателя коментира и Европредседателството: "До момента се представя блестящо. Най-вероятно му е много напрегнато, това е голяма отговорност."