Грипна епидемия е обявена от понеделник в Благоевград, съобщиха от РЗИ.

"Вследствие рязкото завишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип и достигане на епидемични стойности в община Благоевград ще бъде обявена епидемична обстановка от 22 януари", казаха от инспекцията.

Броят на заболелите е достигнал 381 на 10 хил. души. Разпоредено е медицинският персонал да работи с четирислойни марлени маски, спиране на плановите операции и свижданията в лечебните заведения, прегледите на фебрилно болните да се извършват по домовете от общопрактикуващите лекари, спиране на детски, женски консултации и профилактични прегледи, спиране на имунизации. Инспекцията разпореди и извършване на сутрешен филтър от медицинските сестри в детските заведения и училищата и недопускане на болни деца от грип, ОРЗ и заразни заболявания, както и задължително проветряване и извършване на дезинфекция на под и повърхности в детските заведения.

Най-много е засегната възрастовата група от 0-4 годишна възраст, следвани от възрастовата група 5 -14. РУО ще обяви грипна ваканция за учениците от община Благоевград от понеделник до сряда включително.