Американски изследователи създадоха в лабораторни условия вирус мутант на грипа, който може да доведе до разработване на много по-ефикасна ваксина срещу това заболяване, съобщава Франс прес.

Генномодифицираният вирус е предизвикал много по-силни имунни реакции при опитни животни. Те се оказали в пъти по-изразени, в сравнение различните щамове вируси на грипа, предаде БТА.

За да получат мутантния патоген, учените са дешифрирали генома на няколко грипни вируса и са идентифицирали гените, които им позволяват да се изплъзнат на първата защитна линия на имунната система. При провокирана мутация на тези гени в един единствен вирус, специалистите са се сдобили с щам, който лесно се размножава в лабораторни условия. При това неговата заразност била отслабена, което е преимущество при разработването на антигрипни ваксини.

"Нашата разработка представлява първата крачка в направата на универсална антигрипна ваксина", изтъква Денис Бъртън, член на екипа от калифорнийския изследователски институт "Скрипс".