На свое заседание Регионалният пандемичен комитет в Пазарджик взе решение да бъде обявена грипна епидемия на територията на областта. Грипната епидемия влиза в сила от утре – 19 януари и ще продължи до 23 януари включително, съобщи "Фокус".

Ще бъдат прекратени учебните занятия, женските и детски консултации, плановите операции, свижданията. От областта са изпратени 10 проби в Националната референтна лаборатория, като от тях 7 са положителни за грипен щам „Ямагата“.

Заболеваемостта в региона остава висока – 255 на 10 000 души. Това са данните от миналата седмица, а тези за настоящата ще излязат в понеделник.

РЗИ – Перник обяви грипна епидемия на територията на Пернишка област, която влезе в сила от 13 януари. Там до второ нареждане също са преустановени детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. Дните 15, 16 и 17 януари бяха обявени за неучебни на територията на цялата област. На 18 януари обаче грипната ваканция на учениците бе удължена до 19 януари. Така училищата ще отворят врати отново на 22 януари.

Във връзка с грипната епидемия от РЗИ - Перник препоръчват затворените помещения да се проветряват възможно най-често, да се избягва събирането на много хора на едно място и при най-малки симптоми да се уведомява личният лекар.