Съставка на пастите за зъби може да помогне в борбата срещу резистентните на лекарства щамове на маларията, предаде Ройтерс.

Изследването е на учени от университета в Кембридж, Великобритания, които използваха за целите му робот с изкуствен интелект.

Веществото триклозан е демонстрирало успешно, че може да пребори маларийните инфекции по време на два критични етапа - в черния дроб и в кръвта.

Маларията убива около половин милион хора всяка година. По-голямата част от тях са деца в най-бедните части на Африка. Болестта може да бъде лекувана с редица лекарства, но резистентността към тях нараства, а с нея и рискът, че някои щамове може да станат нелечими в бъдеще.

Заради това, търсенето на нови медикаменти става все по-спешно, каза Стив Оливър от университета в Кембридж, който е ръководител на изследването.

Ученият-робот с изкуствен интелект, който подпомогна проучването, е наречен Ив. Той е проектиран да автоматизира и забързва процеса на откриване на лекарства. Ив работи, като автоматично развива и изпробва хипотези, за да обясни наблюдения, текущи експерименти, тълкува резултатите, променя хипотезите и след това повтаря целия цикъл.