Заменете хляба с нори листа от водорасли

Почти всяка жена е включила в новогодишния си списък с желания да се сдобие със способността да хапва колкото си иска, а същевременно да не качва и килограм. Е, това не е мисия невъзможна, стига да знаете, че някои храни по-лесно задоволяват глада ви и не ви позволяват да преяждате. Такива са тиквичките и краставиците, защото съдържат голямо количесво вода. Същото важи за продуктите, богати на фибри и протеини.

Колкото и странно да

ви звучи, варените

картофи са

едни от тях

Затова, ако се опитвате да сваляте килограми, не ги изхвърляйте от менюто си. Те съдържат витамини и фибри. Освен това в тях има специален вид нишесте, наречено устойчиво. Неговата енергийна стойност е равна на половината от обикновеното. Затова, когато хапнете варени картофи, се засищате много по-бързо, като същевременно не приемате много калории. Интересно е, че охлаждането на картофите, след като са приготвени, повишава устойчивостта на нишестето им.

Бонус: варените картофи съдържат важни за организма хранителни вещества. Пържените картофи обаче имат 3 пъти по-малко от тях, затова и не са препоръчителни, ако искате да свалите излишните килограма.

Яйцата са още една храна, за която погрешно се смята, че води до напълняване. Истината е, че те са невероятно здравословни. Повечето от хранителните вещества, които съдържат, са протеини, като половината от тях се намират в жълтъка. Затова е погрешно да го отделяте от белтъка и след това да го изхвърляте. Някои проучвания установяват, че

хората, които ядат

яйца за закуска, са

по-щастливи

и консумират по-малко калории през целия ден, отколкото тези, които хапват друго. Освен това те понижават по-лесно индекса на телесната си маса.

Бонус: яйцата са чудесен източник на хранителни вещества. Те ще намалят чувството на глад, карайки ви да хапвате по-малко през следващите 36 часа.

Рибата съдържа омега-3 мастни киселини и протеини, които създават чувство за засищане. Затова може да ядете много риба, но колкото и да хапнете, в един момент ще ви стане тежко на стомаха. Това обаче не трябва да ви притеснява, защото тя се усвоява от организма. Едно от последните проучвания установило, че хората, които ядат риба,

консумират 11%

по-малко калории по

време на следващото

си хранене,

отколкото тези, които ядат говеждо месо.

Ако се опитвате да свалите няколко килца, задължително добавете към менюто си обезмаслена извара. Тя съдържа изключелно малко калории, но пък много протеини, витамин В, калций, фосфор и селен. Освен това е много

полезна за черния

дроб и

перисталтиката

Хубавото е, че ако ядете извара, ще се чувствате сити дълго време и ще приемете по-малко калории през следващите 10 часа.

Ако отивате на кино, не се страхувайте да поръчате големи пуканки. Те няма да се отразят на талията ви. Пуканките се правят от цели царевични зърна. Затова са богати на фибри. Освен това подобряват перисталтиката и създават трайно чувство за ситост. Смятат се за едни от най-добрите междинни хранения. След тях вечерята или обядът ще съдържа много по-малко калории. Разбира се,

не прибавяйте към

пуканките прекалено

много масло

Бонус: пред картофения чипс, солетите и всички пакетирани снаксове винаги е по-добре да си направите пуканки вкъщи.

Водорасли са още една храна, която може да ядете без ограничение. Причината е съдържанието на фукоксантин. Това е оранжево-кафеникав пигмент, който се среща основно в кафявите морски водорасли. Той е мастноразтворим, т.е. за да се усвои от организма, трябва да приемете и храна, източник на мастни киселини. Така може да си позволите да нарушите диетата си без това по никакъв начин да влияе на теглото ви.

Бонус: най-добрият начин да си набавите фукоксантин е чрез приема на нори листа. С тях може да замените хлебните изделия. Друг вариант е да ги запечете и превърете в полезен чипс. Спирулината също съдържа фукоксантин. С нея може да си направите сутрешно смути. (24часа)

Когато огладнеете между храненията, си направете пуканки.

Когато огладнеете между храненията, си направете пуканки.
Яйцата са богати на протеини.
Яйцата са богати на протеини.
Нори листата от водорасли ще ви помогнат в битката с килограмите.   СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ
Нори листата от водорасли ще ви помогнат в битката с килограмите. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ
Мнозина свързват варените картофи само с въглехидрати, но те съдържат полезни витамини и фибри.
Мнозина свързват варените картофи само с въглехидрати, но те съдържат полезни витамини и фибри.