Хората, диагностицирани с диабет тип 2, могат да контролират състоянието си с промени в хранителния режим. Американски специалисти установиха, че приемът на две лъжици оцет преди ядене понижават кръвната захар, пише в. "Дейли експрес".

Диабет тип 2 е състояние, при което панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или клетките не реагират адекватно на хормона, допринасящ за понижаването на нивата на кръвната захар, предава БТА. 

За целите на изследването специалисти от университета на Аризона са разделили доброволци на три групи. Една трета от участниците били с диабет, а останалите - с преддиабет или здрави. Изследваните лица са получавали оцет или плацебо, преди да им бъде дадена високовъглехидратна закуска, включваща портокалов сок, хляб и масло.

Седмица по-късно, преди да получат същата закуска, на участниците, които преди това приемали оцет преди хранене, било давано плацебо, и обратното.

След приключване на експеримента са били взети кръвни проби от изследваните лица. Специалистите са отчели подобрени кръвни показатели при участниците и от трите групи, които приемали оцет преди хранене.

Експертите отбелязват, че подправката може да се използва например за винегрет, с който да се овкуси салата.