Агенцията за социално подпомагане (АСП) ще продължи и през 2018 година да извършва финансови трансфери до общинските администрации в страната за обезпечаване на предоставянето на услугите в домашна среда - "личен асистент", "социален асистент" и "домашен помощник", информират от АСП, цитирани от БТА.

В съобщението се припомня, че това е регламентирано с постановление на Министерския съвет от 22 декември 2017 г. за изпълнение на държавния бюджет за 2018 г.

Към 11 януари 2018 г. броят на сключените между агенцията и общините споразумения за финансиране на посочените социални услуги е 219. През настоящата година предстои АСП да подпише споразумения и с останалите 74 общини/райони на общини, чието финансиране по процедура "Независим живот" приключва през 2018 г.

Във връзка с нарастването на минималната работна заплата от началото на тази година Агенцията подготвя и допълнителни споразумения, които ще бъдат приложени към подписаните до момента споразумения с общинските администрации и ще бъдат в сила от 1 януари 2018 г.

Финансирането на услугите в домашна среда със средства от държавния бюджет се осъществява след приключване на проектите на общините по процедура "Независим живот" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.

През втората половина на 2017 г., в изпълнение на постановление на Министерския съвет, бяха осигурени средства от държавния бюджет, с които чрез АСП 156 общини/райони на общини, чието финансиране по процедура "Независим живот" приключи през 2017 г., продължиха да предоставят социалните услуги в домашна среда.