Високите дози витамин D поддържат кръвоносните съдове по-гъвкави и така предпазват от сърдечносъдови болести, инфаркт и инсулт, съобщи ЮПИ.

Добавки с вит. D намалиха втвърдяването на артериите на 70 млади доброволци само за четири месеца. При по-високи дози, гъвкавостта на кръвоносните съдове се увеличава още повече, каза д-р Янбин Донг от университета в Огъста, Джорджия.

Известно е, че вит. D е важен за костите, но от две десетилетия учените установяват много други ползи от него.

"Рецепторът на вит. D е изразен навсякъде в тялото, почти във всички видове клетки - каза Донг. - Затова специалистите мислят, че той предлага много повече".

Учените са работили с чернокожи американци със затлъстяване, защото този витамин се синтезира естествено под въздействието на слънчевата светлина, но тъмната кожа намалява производството му. Телесните тлъстини улавят и задържат вит. D. и така допринасят за дефицит. Доброволците са получавали по 600 , 2000 и 4000 международни единици вит. D или плацебо дневно. Препоръките на американските здравни власти са за 600 международни единици дневно.

С най-добро състояние на кръвоносните съдове след четири месеца са били доброволците с най-голямата доза. Токсични ефекти от предозиране не са забелязани.

Вит. D може да поддържа състоянието на кръвоносните съдове, като блокира хормонална система, засилваща свиването им. Той намалява и възпалението, което е свързано с втвърдяване на артериите.