Здравната каса би трябвало да плаща за всички иновативни лечения при тежки и редки заболявания на пациентите, заяви д-р Красимира Иванова – сестра на премиера Бойко Борисов, по Нова тв. 39 години плащам здравните си осигуровки и, ако имам нужда, трябва някой да ми помогне, смята тя.

Според д-р Иванова, която е началник на отделението по неонатология в столичната АГ болница „Света София”, трябва да има създадена комисия от видни български професионалисти – лекари, професори и т.н., за да реши как да се помага.

Моето семейство мина през целия този ад, съобщи сестрата на Бойко Борисов. Баща ми почина, заразен с хепатит С след кръвопреливане. С майка ми беше много тежко, имаше тежка форма на рак и търсехме алтернативни методи на лечение. Беше диагностицирана късно, когато имаше метастази в цялото тяло.

Аз самата имах тумор в мозъка, но успях да оцелея, разкри д-р Красимира Иванова. Нямах коса, ходех с кърпички, стоях само у дома и плачех по цял ден. Сега също се притеснявам, ходя на редовни прегледи – да не се върне отново. Преглеждайте се навреме и вярвайте в превенцията, посъветва сестрата на премиера.

На въпрос дали коментира проблема с мораториума за новите лекарства с Бойко Борисов, д-р Иванова заяви, че са се виждали семейно заедно със сина, „говорихме за новите попълнения в нашето семейство”, но „други въпроси по правило не коментираме”.

Този мораториум не бива да се политизира, заяви Красимира Иванова. В медицината не бива да има политика. Трябва да се помага според възможностите на бюджета, смята тя. Говори се как изтичат пари за изписване на зелени рецепти за много скъпи лекарства навън, посочи Иванова.

Лично на мен не ми се наложи да плащам за скъпоструващи лекарства, заяви сестрата на Бойко Борисов. „Здравноосигурена съм, лекувам се в България, вярвам на лекарите и веднъж в годината си правя преглед. Можех да избера лечение в чужбина, беше ми предложено, но вярвам, че у дома и стените помагат. Вярвам в българската медицина”, каза д-р Иванова.

Тя посочи, че е имала две мечти, едната от които е реализирана – отделението за бебетата, където работи. „Другата е да се въведат иновативни технологии, с които да се изследва кръвта, за да бъдат лекарите 100% сигурни, че кръвта е чиста, а не да се чака 3 месеца, както се случи с моя баща”, заяви сестрата на Борисов. Тя разкри също, че наскоро е починала нейна колежка и приятелка от рак, който отнел живота й за месец и половина, въпреки че лекарите направили всичко възможно.

Според д-р Иванова здравната каса трябва да плаща всичко и до последно човек трябва да има надежда.