Всеки здравноосигурен гражданин има право и на онлайн избор на личен лекар. Това съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Варна.

В оставащите дни до края на годината всяко здравноосигурено лице може по желание да смени личния си лекар.

През месеците юни и декември смяната на общопрактикуващия лекар се извършва по опростена и бърза процедура, припомниха от институцията. Онлайн изборът може да се прави лично от здравноосигурения или от неговия родител или настойник.

За целта желаещите трябва да влязат в интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса и от личното си електронно здравно досие да отворят меню „Избор на личен лекар“, откъдето да осъществят избора си на общопрактикуващ лекар чрез регистрационната форма за избор. Тя трябва да се подпише с електронен подпис.

Всеки здравноосигурен гражданин, който няма избран личен лекар, може да направи първоначален избор по всяко време на годината. За целта трябва да се попълни Регистрационна форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар, допълниха от Районната здравноосигурителна каса във Варна.