Физическата активност е от голяма полза за засегнатите от лимфом, съобщи ЮПИ. Заключението е въз основа на резултатите от изследване на учени от клиниката "Мейо", обхванало близо 4100 души, засегнати от лимфом.

"Препоръчваме физическата активност на всички, които са били идентифицирани с рак, за да може благодарение на нея да се подобри качеството на живота им - заяви ръководителката на изследването д-р Приянка Пофали. - Получените резултати показват, че тя може да повлияе върху оцеляването на засегнатите от лимфом пациенти."

Участниците трябвало периодично да попълват въпросници, чрез които било следено нивото на физическата им активност през първите 3 години, след като били диагностицирани със заболяването.

Оказало се, че хората, чиято физическа активност била по-голяма от нормалното преди диагностирането на болестта, са с по-малък риск от смърт вследствие на лимфом в сравнение с онези, които били по-малко активни физически. Пациентите, които увеличили физическата си активност след диагностицирането на болестта, също били с по-малък риск от смърт през 3-годишния период в сравнение с участниците, чиято физическа активност останала непроменена. Резултатите обаче не показват, че увеличаването на физическите упражнения намалява риска от смърт.

Хората, чиято физическа активност намаляла след диагностицирането на болестта, били с по-висок риск от смърт вследствие на лимфом в сравнение с онези, чиято физическа активност останала непроменена.

Резултатите от изследването бяха представени на годишната конференция на Американското дружество по хематология в Атланта.