При доказана нужда иновативните препарати ще се купуват от здравното министерство, не от касата. Комисия с топспециалисти към министъра ще дава становище по всеки случай

Министерството на здравеопазването ще плаща иновативното лечение на онкоболните, за които това е единственото спасение.

Това обяви пред “24 часа” министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който след напрежението и отхвърлянето на президентското вето върху бюджета на здравната каса от депутатите в петък вчера се срещна с премиера Бойко Борисов. Мораториум върху терапиите с нови молекули няма, а има само реорганизация.

Към министъра се създава комисия, която ще дава становище дали съответният пациент се нуждае от лечение с иновативен медикамент. Тя ще е с динамичен състав според диагнозата, но ще е с водещите специалисти в дадената област. Когато комисията е легитимна, от няколко специалисти, по-трудно ще се лобира, обясни още Ананиев пред “24 часа”.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да стабилизира бюджета си поне 1 г. и през тази година да видим как ще действат новите молекули. За този период към мен се създава специализирана комисия, която ще преценява случаите и на наложителните ще изписваме и плащаме иновативните медикаменти.

Хората, които нямат друг шанс за лечение и за които комисията каже, че за тях това е единственото спасение, ще получават незабавно плащане, без да се гледа в 9 страни ли се прилага препаратът, или в 10, отсече Ананиев пред "24 часа". Той не очаква ведомството му да се затрупа с твърде много такива случаи, понеже 90% от онкоболните ще си вървят през касата, която също осигурява съвременни препарати.

Няма да се игнорира нито един болен, категоричен е министърът. Ограничението за финансиране от НЗОК остава, като парламентът ще може да го изменя, ако даден нов медикамент се прилага поне в 1/3 от страните в ЕС.

“Наблюдаваме процеса, ще се погрижим за всеки”, гарантира и премиерът Борисов, че нито един пациент няма да остане без най-доброто лечение.

Президентът: Министърът да се научи да мисли и за съдби

Радев се превърна в политик, да внимава с по-силните думи, задочно посъветва Томислав Дончев държавния глава

“Министърът на здравето, ако досега е свикнал да борави само с числа, сега трябва да се научи да мисли за хората. Ананиев е изключително добър бюджетар, но трябва да разбере, че трябва да се пренастрои и сега да се занимава с човешки съдби. Това е въпрос на мироглед. Ако не го направи, значи, че е стъпил с единия крак на пързалката за министри на здравеопазването.”

Това заяви пред Дарик радио президентът Румен Радев по темата с отхвърленото от Народното събрание президентско вето върху бюджета на здравната каса за 2018-а.
“И един български гражданин да е ощетен от това, че му се отнема възможност да бъде излекуван, че му се отнема надежда, аз ще го защитавам”, зарече се държавният глава. Той намекна, че по темата трябва да се произнесе и Конституционният съд. Да го сезира, се зарече първо омбудсманът Мая Манолова. Внасяме конституционна жалба, обяви вчера и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Президентът се е превърнал в политик в пълния смисъл на думата. Като такъв ще го посъветвам да внимава с думите.” Така вицепремиерът Томислав Дончев, когото вчера премиерът Бойко Борисов определи за политик на годината, коментира по bTV думите на държавния глава, че управляващите са загубили човешкия си облик.