Децата, чиито майки са засегнати от ревматоиден артрит, са с увеличен риск от същото заболяване и други хронични здравословни проблеми, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ и БТА.

Те са свързани с анализ на данни за деца, родени в Дания за 25-годишен период. Става въпрос за над 2100 деца, родени от жени, които били диагностицирани с ревматоиден артрит, преди да забременеят, и за 1,3 милиона деца, родени от жени, които не са засегнати от заболяването.

Било установено, че децата, родени от жени, които са засегнати от ревматоиден артрит, са с 3 пъти по-голям риск да развият същото заболяване. Освен това са с 2,2 пъти по-висок риск от тиреоидни болести и с 1,6 пъти по-голям риск от епилепсия.

"Получените резултати са своеобразен предупредителен сигнал за засегнатите от ревматоиден артрит бременни, що се отнася до потенциално увеличения риск от негативни последствия от хроничното им заболяване върху здравето на потомството им - заяви Лине Йоелвинг от Центъра за клинична епидемиология към Университетската болница в Одензе. - Специално внимание трябва да се обърне на риска от ревматоиден артрит, тиреоидни болести и епилепсия, ако детето е изложено на ефекта от ревматоиден артрит в майчината утроба."

Резултатите от изследването са публикувани в Arthritis Care & Research.