Със сестра ми продадохме всичко, за да купуваме нова молекула, разказа той. Управляващите губят човешкия си облик, атакува президентът

Премиерът Бойко Борисов е готов да преразгледа мораториумът здравната каса да плаща за иновативни лекарства през следващата година. Това обясни той само ден след като управляващите от ГЕРБ и “Обединени патриоти” отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху забраната.

Борисов също направи лични признания, свързани с нуждата от нови и скъпи лекарства и загубени от тежка болест близки. Ден по-рано в парламента дебатът бе изграден от личните истории за борба с рака на Стефан Данаилов, Хасан Адемов и други депутати. Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък, дори обяви от трибуната имена на политици, боледували от рак в опит да контрира речта на Данаилов от БСП.

“Готов съм да преразгледам, ако трябва и след срещата с Румен Радев, и мораториума с лекарствата. Майка ми, бог да я прости, умря от рак. Ние със сестра ми си продадохме, каквото имахме, за да ѝ купуваме молекула за борба с рака.

Давахме по 8000

долара за молекула и

на втората седмица

жената си умря”,

разказа премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

Мораториумът върху заплащането на новите лекарства е въведен по румънски модел, в северната ни съседка забраната дори била за 6, а не за една година, обясни министър-председателят. Той подчерта, че лекарите са защитили правителството за въведения мораториум. Така бил направил дори бившият здравен министър от БСП проф. Радослав Гайдарски. “Всички считат, че при новите лекарства е лобизмът”, заяви Борисов.

“1/3 от страните в ЕС, ако имат дадено лекарство, трябва да го купим и ние.

Ще го вкараме

пак в парламента

и ще го решим”,

обясни той какво е неговото предложение за промяна на въведения с бюджета на НЗОК мораториум.

Същата идея ден по-рано сподели и здравният министър Кирил Ананиев. Според него обаче изменения в закона трябвало да се правят не само ако 9 от 27-те страни в ЕС заплащат конкретно иновативно лекарство, но и ако в България се появи пациент, който има нужда от него. Тогава правителството щяло да предложи промени в закона.

“Щом в Германия, в Румъния, в развитите страни е така, в една трета от 28-те страни, ако го има дадено лекарство, ще го платим веднага. Не считам, че другите държави са лобисти или такива гадове, каквито искат да ни изкарат нас”, каза още министър-председателят по повод готовността му да бъде преразгледан мораториумът.

Изключително остро срещу управляващите, които отхвърлиха ветото му върху забраната за нови лекарства, реагира в петък и президентът Румен Радев. Той върна този текст от бюджета на здравната каса, защото нарушавал гарантираното в конституцията право на лечение. Според държавния глава управляващите дори губели човешкия си облик, след като отхвърлили ветото му и потвърдили забраната.

“Надявам се управляващите и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните дни. Те са на път да загубят своя човешки облик, защото българите някак си

свикнахме през

последните години

да ни се отнемат

всички неща,

засягащи нашето достойно съществуване – и заплати, и пенсии, и социални права, но вчера се посегна на последното – на надеждата”. Това бе първият коментар на Румен Радев за решението на мнозинството в Народното събрание да отхвърли ветото му. Държавният глава атакува и правителството, което в сряда разпредели над 224 млн. лв. нови харчове на министерствата и позволи да се сключат договори за половин милиард лева за нови пътища.

“Това е, което ме притеснява, и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден, на заседание на Министерския съвет, в рамките на около час на масата не бяха извадени около 740 млн. лева. Хвърлиха се и изчезнаха по критерии и механизми, които са неясни”, каза Радев. Държавният глава уточни, че това наистина били обществено значими проекти, основно пътища, “но едни фирми ще стават все по-богати, а други хора все по-бедни и по-болни”.

“Нямаше да бъде толкова цинично и брутално,

ако партийните субсидии

не бяха съизмерими и

дори повече от

тези 25 млн. лева,

които не просто могат да спасяват, но дават и последната надежда на много хора”, каза още президентът.

Румен Радев обяви, че вероятно ще сезира Конституционния съд за мораториума върху новите лекарства. Твърдо намерение да го направят вече обявиха и БСП, както и омбудсманката Мая Манолова. Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев

Според държавния глава забраната нарушава основни права на гражданите, които са записани в конституцията. Той искрено вярвал, че конституционните съдии щели да постъпят по съвест, а не под натиск.