С първата в историята на болницата кардиологична операция лекарите спасяват бебе, родено 600 грама

-р Велев, за втори път оглавихте болница “Шейново”. Каква е равносметката ви за изминалите 3 години?

- През 2016 г. успяхме да повишим нивото на неонатологичното ни отделение на 3-о, което е най-високото. Увеличихме и специалистите по неонатология. Сега работят 5 човека с тази специалност и още 2-ма с допълнителна квалификация. Това ни позволява да концентрираме повече раждания на недоносени деца, но и да ги лекуваме след това. По тази причина работим непрестанно и с всички специалисти - кардиолози, офталмолози и др., от които тези деца имат нужда. Целта е те да са на едно място, защото транспортирането на недоносеното бебе е рисково.

Така успяхме да направим и първата в историята на “Шейново” кардиологична операция на недоносено бебе. Преди около 2 месеца при нас се родиха близнаци в 6-и месец, които тежаха по 600 г. На едното от тях един от съдовете, важен за кръвоснабдяването му, докато е в утробата, не се затвори след раждането и продължи да смесва кръвта. Опитахме с медикаменти, но не стана и в края на първия месец направихме операцията. Оборудвахме неонатологията с нови апарти за обдишване и софтуер към тях. С негова помощ обдишването на децата с екстремно ниско тегло е много по-успешно и с по-малко рискове за тях.

От края на 2015 г. имаме и модерна родилна зала, като от тогава има траен тренд на увеличаване на раждаемостта при нас. Спрямо миналата година се движим с 5% повече бебета. В момента имаме 2350 раждания.

Успешно функционира и стаята ни за кърмене. Там всеки следобед акушерка помага на бременните жени, обяснява всички тънкости на кърменето, показва как се измива бебето и се сменят памперси.

Редовно извършвамe ранен и късен биохимичен скрининг на бременните жени със съответните ултразвукови изследвания и фетални морфологии. Самo последните 2 месеца, благодарение на усилията в тази насока, сме

диагностицирали и

прекъснали 6

бременности с

болестта на Даун

- Вие сте единствените, които предлагате домашна грижа за семейства с недоносени деца. Разкажете за програмата?

- През лятото обучихме първия екип за такива посещения, който вече работи. Той включва акушерка и социален работник, а един екип отговаря за 10 семейства. След Нова година ще обучим още 4 екипа. Те посещават недоносените деца в домовете им и подготвят родителите им как да оказват първи грижи, да проследяват развитието им и да следят за отклонения. Посещенията на акушерката продължават една година, веднъж месечно, но не са фиксирани, а са съобразени с нуждите на детето или родителите. Опитът ни показва, че първите няколко месеца семействата се нуждаят от по-чести посещения, защото тогава имат затруднения, но като се обучат, нуждата не е чак толкова голяма.

Социалният работник също ще прави ежемесечни посещения, но в продължение на 3 г., тъй като проследява психическото развитие и адаптацията на бебето, за които е нужно повече време.

- Родителите заплащат ли за тази услуга?

- Не. Тя е напълно безплатна, но към момента е само за недоносените деца, родени при нас в “Шейново”. Първият екип бе обучен със средства от фондация “Диакония Франкфурт”, а обучението след Нова година стана възможно, след като спечелихме европейски проект за трансгранично сътрудничество.

Ако този тип домашна грижа бъде предложен като добра медицинска практика и се приеме, ще може да се заплаща и от здравната каса. Тя не е специализирана грижа, но е много важна, защото професионалният съвет и помощ са много ценни. Имаше я и преди години - т.нар. домашен патронаж, когато основно акушерка и медицинска сестра ходеха по домовете. В момента са обхванати 10 семейства и всички са много доволни. Това е изключително полезен и важен контакт за самите тях. За едно недоносено бебе, което така или иначе е изложено на по-големи рискове, е по-добре да се следи вкъщи, вместо да се разкарва по болници.

- Следите отблизо женското здраве. Какви тенденции наблюдавате?

- В областта на гинекологията много тревожно е повишаването на онкологичните заболявания и подмладяването им. Най-често се сблъскваме с рак на маточната шийка. Напоследък имахме няколко случая на сарком на мусколната тъкан на матката, който често се развива на базата на миоми. Само тази година имахме 4 случая, което е висока честота. При карцинома на яйчника има стациониране, но ракът на ендометриума (лигавицата на матката, б.а.) също бележи известен ръст. Разбира се, ракът на гърдата остава най-честото онкологично заболване при жените, но ние нямаме чак такъв поглед върху него.

- На какво се дължи това?

- Сред основните причини е липсата на профилактика. Трябва по-сериозно да се мисли за изграждане на национални програми и концепции за справяне с този проблем. В момента вървим след заболяването, а трябва да сме преди него. Голяма част от усложненията и рисковете могат да бъдат предотвратени. При рак на шийката на матката, ако установим промяна, която е в групата на предракови заболявания, операцията е изключително малка по обем и органосъхраняваща, а когато установим вече раково заболяване, се прави радикално отстраняване на половите органи.

- Достатъчна ли е профилактиката, за да се предпазим?

- Да, достатъчно е веднъж годишно да се прави профилактика, а в някои възрастови категории и на 2 г. Тя включва гинекологичен преглед, цитонамазка и ултразвук, както и преглед на гърдите. Дори и без програма, жените трябва сами да се организират за такива прегледи.

- Ще стигнат ли парите за здраве тази година?

- Надявам се да се промени финансирането на болничната помощ, което да ни позволи да работим по-свободно. В нашата болница държим много на ражданията, защото средствата, които получаваме от здравната каса по това перо, са важни за дейността ни. За останалите ни дейности в гинекологията и отделението по рискова бременност обаче лимитите оказват неблагоприятно въздействие. Надявам се да ги премахнат или увеличат, защото бързо ги достигаме. Когато сме

ограничени

финансово,

редуцираме и

приема на пациенти

или го отлагаме,

а това оказва влияние върху дейността ни.

Столичната община ни подкрепя финансово. Имаме допълнителен договор, който покрива дейности, които здравната каса не финансира, като разлики в лечението за интензивни грижи, кръвопреливания, рехоспитализации. За миналата година договорът беше за 555 000 лв., което не е много, но за нас е от голяма полза.

- Какво мислите за мораториума?

- Забраната е крайна мярка сама по себе си. Тук, в болницата, ние лекуваме с много добри и модерни лекарства. Целта на всяка една здравна система обаче е да дава сигурност чрез баланс и не може да издържи да финансира само нови и скъпи лекарства, защото такива се появяват всеки ден. По отношение на болниците и дейностите - когато се прави болница, се планира тя да има използваемост от около 70% от леглата. Ако съотнесем това за страната, при средна продължителност на болнично лечение от 3 дни, означава веднъж годишно всеки втори човек да е хоспитализиран, което е абсурдно.

Сега голяма част от болниците работят при под 70% използваемост на леглата. Трябва да адаптираме легловата си база към броя на пациентите. Затова ни трябва и здравната карта, която дава ясен план къде и какви нужди има.

- Какво предстои?

- Традициите за болница “Шейново” са много важно нещо. Тя е една от най-старите специализирани АГ болници вече повече от 80 г. Известна е още като родилния дом на софиянци и това е едно от нещата, които искам да затвърдим и да работим в тази насока. Имаме утвърдени традиции в диагностиката на рака на млечната жлеза. Ще се стремим родилната ни помощ и дейност все така да постигат високо ниво. Казано иначе, ще продължим да съчетаваме традиции и иновации.

Ще развиваме въвеждането на нови методи в миниинвазивната оперативна гинекология. Имаме уверението, че догодина със средства от Столичната община ще бъде закупена нова система за 3D лапароскопия - Айнщайн 2.0 Това ще даде възможност за много по-добра визуализация на ендоскопските операции и по-добрo ориентиране на хирурзите. Предстои да закупим и нов мамограф и ултразвук.

Грижата за пациента е на всяко ниво, дори и при анестезията. Този месец закупихме бисмонитор за проследяване на качеството на анестезията при ендотрахеални интубации и ларингоскоп, който ни помага при трудни интубации.