Проверяват 30 аптеки и 3 болници

Спецпрокуратурата е обвинила 7 души за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с незаконен износ на лекарства. Неин лидер е фармацевтът Амир Мохамед ал Хусайни. Той е задържан, като ще му се иска и постоянен арест.

Разследването, което е за пране на пари и данъчни престъпления, се води от 15 септември, като в хода на досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства 7 човека да бъдат обвинени за участие в групата.

Хусайни има обвинения за данъчно престъпление и пране на пари, а останалите 6 са обвинени за съучастие в ОПГ, а един от тях и за пране на пари.

Лидерът Хусайни има реална опасност да се укрие, стана ясно от думите на Иван Гешев. Срещу сириеца имало дело в Софийския районен съд за измама, а в спецсъда -  друго дело за данъчно престъпление. Той имал и една условна присъда.

Според прокурорите кръгът от обвиняеми не е изчерпан. В хода на разследването се проверяват 30 аптеки и 3 болници, като идеята е, ако има административни нарушения, да се съставят актове.

От прокуратурата обаче отказаха да кажат кои са проверяваните болници, но имало частни, държавни и общински.

При една от проверките били открити голям брой книжки от НЗОК, но тепърва ще се изяснява дали са нереални пациенти, като схемите за незаконния износ били най-разнообразни, никой не се ограничавал само в един вариант.

От Изпълнителната агенция по лекарствата казаха, че дружеството на Хусайни е проверявано през 2015 г, като тогава са констатирани много нарушения, имало много лекарства в опаковки, на които пишело на турски и румънски и за тях нямало легален начин да са във България. Тогава му била съставена глоба от 5000 лв.