Боровият мед е незаменим при простуда, кашлица, гнойна ангина (смесва се мед със сода и се маже посредством марля, увита около пръста, директно върху сливиците).

Става и за други възпаления на дихателните пътища. Има силно отхрачващо и антисептично действие, помага при кожни възпаления и рани.

Може да се приема профилактично чист или в чай за подсилване на имунната система, подобрява храносмилането и намалява киселиността на стомашния сок. Заради този ефект се препоръчва при колит, гастрит, язва и други заболявания на стомашно-чревния тракт. А също и при изкарани тежки болести или операции, които са изтощили организма.

Как да си приготвите борово сладко?

50 бр. борови връхчета се варят в 2 л. вода до кипене, след което водата се сменя с нова и се вари - това се прави докато течността остане наполовина.

Прецежда се, прибавя се 1 кг. захар и се вари до сгъстяване. Прибавя се 1 ч. л. лимонена киселина, след което се сваля от котлона и се налива в бурканчета.

l Може да се ползват и зелени борови шишарки (90 бр.), които се варят в 3л. вода и се прибавят 1,5 кг захар и 1,5 ч. л. лимонтозу.

Как се прави боров сироп?

Варете 2 ч. ч. борови иглички в 2 л вода за около 15 мин., след което прибавете 2 с.л. захар. Прецедете и прибавете 500 г мед. Препоръчва се от получения сироп да пиете 3 пъти на ден преди ядене при възпаления на дихателните пътища.