Новите медикаменти да се изписват по-внимателно, за да се пестят пари

Варианти как хем да няма мораториум върху новите и скъпи лекарства, хем да не се източва здравната каса, предлагат от Националната пациентска организация на здравния министър Кирил Ананиев.

Част от медикаментите се ползвали от много малко хора и компаниите могат да ги даряват през 2018 г., предложи шефът на пациентската организация д-р Станимир Хасърджиев. Пари на касата можели да се пестят и с по-внимателно изписване на нови и скъпи лекарства. В момента масово се изписвали най-новите терапии, а не при всеки пациент това се налагало.

“Защо в България да не се прилага европейското ръководство, където ясно пише при кой пациент се прилага генерик и при кой - лекарство от последно поколение”, предложи Хасърджиев.

Преди 2 г. парламентът отхвърлил предложение държава и индустрия да сключват годишни рамкови споразумения за бюджета за лекарства и да си споделят разходите, припомни Хасърджиев.

Протестите срещу мораториума са организирани от онкоболна жена, коментира той по повод думите на Кирил Ананиев, че зад него стоят корпоративни интереси.

“Ние всички сме пациенти и си търсим правата, а не се храним от бизнеса. Дали защитаваме нечии интереси, лесно може да се провери - има служби, ГДБОП”, заяви и Иван Димитров, председател на Български пациентски форум. Неговата организация в понеделник обвини министъра в лъжа.

Да бъдат придвижени промените в закона за лекарствата, подготвени от предния министър проф. Николай Петров, се ангажира в понеделник Кирил Ананиев. Така ще има информационна система, която да следи дали няма липси на лекарства и да се спира паралелния износ.