Вирусът оцелява 12 часа по ръцете, често миене намалява риска от зараза с поне 50 процента.

Грипните вируси са коварни не само с голямата си изменчивост, която им дава възможност да ни разболяват по много пъти през живота ни. Сравнително отскоро се знае, че може да ни разболяват и без пряк контакт с болния.

Вирусът оцелява 8-12 часа върху ръцете на човека с грип, неговите дрехи, покривки, кърпички и др.

Остава жизнен

до 2 дни върху

твърди

повърхности,

предупреди националният консултант по обща медицина доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар с много пациенти и председател на професионалното сдружение. Като универсално средство за достъпна за всеки човек профилактика препоръчва често миене на ръцете, проветряване на помещенията и почистване на домовете и особено на дръжките на вратите, стационарните телефони, бюрата и всички други често докосвани предмети. Ако хигиената се занемари, пипайки тук и там и после докосвайки се по устата, носа или очите, човек сам си “доставя” вируса. Според проучванията честото миене на ръцете може да намали разпространението на патогени с поне 50 процента.

В сезона на грипа избягвайте и ръкостисканията.

На основата на експериментални данни за мобилността на грипните вируси американските джипита препоръчват при започнала циркулация на грипни вируси да не се доближаваме на по-малко от 2 метра от кихащи и кашлящи хора - в такъв радиус може да се разпространят пръските. Второто “метрично” правило е да поддържаме помежду си по около 70 см дистанция, дори да няма хора с видими симптоми на болест. Обосновано е с възможното попадане на миниатюрни капчици при отривист говор, смях, кавга. И с факта, че грипът също има инкубационен период. Той e средно 2 дни - максимум 4 и 

поне 1 ден -

време, в което

човек още няма

симптоми, но

пръска вируса.

Първоначално грипът може да изглежда като обикновена настинка. Но за разлика от нея влошаването настъпва внезапно - човек буквално може да посочи часа, в който инфекцията го поваля.

Грипните вируси, за разлика от бактериите, не могат да се размножават сами, а се нуждаят от посредник. Нахлуват в клетка гостоприемник, в която влагат своята генетична информация и препрограмират генома й, за да произведе много нови вируси.

Всяка година у нас боледуват между 500 хиляди и 1,2 милиона души. Официалните данни са с около 1/4 по-ниски, защото тези, които не са много зле, карат грипа на крак и не влизат в статистиката. А защо не боледуваме повсеместно при толкова лесно разпространение на вируса и традиционно малък процент ваксинирани? Силната имунна система позволява на клетките да окажат отпор и да не позволят репликацията на вируса до критични нива.

Естествен безплатен помощник срещу сезонния грип е пълноценният сън, който укрепва имунната система. Важен фактор е също добрата хидратация -

пресушените

лигавици на носа,

устата и гърлото

са по-реактивни

към вирусите.

Билковите, зелените и черни чайове са мощни антиоксиданти и имуностимулатори. Опитайте се да пиете поне осем чаши течности за деня.

Не е нужно всеки да взема комбинирани витамини за профилактика. Хранете се разнообразно и пълноценно, не пренебрегвайте плодовете и зеленчуците - балансираното меню подпомага защитните сили на организма, обясни доц. Киров.

Хората с потисната имунна система или с дефицити на хранителни вещества може да са по-уязвими. За тях може да са от полза т.нар. храни и лечебни растения за добър имунитет. Базово правило е да не се прекалява с въглехидратите, особено ако човек не е физически активен.

Важно е

да се увеличат

храните, които

съдържат

витамините

А, В, С, Д,

минералите цинк,

селен, хром,

противовирусни етерични масла (карамфилово, джинджифилово, ментово, лавандулово), пробиотици - т.нар. добри бактерии (например в киселото мляко, кефира, естествено ферментирало кисело зеле и туршии, напитките с чаена гъба комбуча и др.), всички видове антиоксиданти.

Базовият минерал цинк се намира в големи количества в месото, рибата, ядките, овесените ядки, яйцата. Цинкът има антивирусен ефект върху лигавиците и се смята, че освен за профилактика може да помогне и за по-бързо възстановяване, ако човек се разболее. Много селен съдържат бразилският орех, пълнозърнестите храни, морските дарове. Щедри дози хром има в броколите, гроздето, аспержите, гъбите, крехките меса.

Хапвайте често всички видове

лук, чесън, бъз,

люти чушки,

лимони, ябълки,

червено цвекло,

пилешка супа,

джинджифил,

риба, мед, дюли, тиква, сурови ядки, броколи, бирена мая, горски плодове (замразени, сушени) и чайове от тях.

Фитотерапевтите препоръчват укрепващи имунитета напитки от: топла вода (чай), лимон, мед и канела; чай от риган; отвара от малинови листа; чай с мляко, мед и карамфил и др.

През последните години научно беше доказано, че ограничаването на калориите до и малко под нормата води до отскок на имунната защита. Съветът е уместен в сезона на грипа, но труден за изпълняване по време на многото зимни празници.