Обикновено, когато настъпи грипният сезон, всички ние осъзнаваме, че не поемаме достатъчно витамини и фибри и хукваме да вадим сокоизтисквачките и да правим фрешове всеки ден. Това е чудесно, но се оказва, че да изстискаш един плод може да се случи по няколко начина и по-скоро в няколко вида машини. От вида на сокоизтисквачката зависи качеството и ефекта на фрешовете и ние трябва да го имаме предвид - иначе може да си правим фреш всеки ден и през цялата година, но без особена полезност за здравето.

Като цяло сокоизтисквачките са два вида – центрофужни и нискооборотни. При първите се получава по-воднист сок, с пяна отгоре, който трябва да се консумира веднага, иначе губи от ценните свойства на продуктите. Бавните машини – обратното, запазват най-ценното от плодовете и зеленчуците и може да консумираме сока от тях няколко часа по-късно, ако, разбира се, го съхраняваме в хладилник. Сокът от бавните машини е с по-богат вкус и аромат, по-плътен и обикновено съдържа парченца от плодовете. Той не потъмнява, не образува пяна на повърхността и не се разслоява.

Друго предимство на бавните сокоизтисквачки е, че макар в началото да плащаме повече за машината, парите ни се възстановяват бързо, защото от едно и също количество плодове и зеленчуци добиваме повече сок. Освен това те се оказват по-лесни за разглобяване и миене, което ни гарантира по-дълъг период на експлоатация.

Целия текст може да прочетете тук.