Университетската болница "Пловдив" е пълна с пациенти с тежки пневмонии вследствие на вирусни инфекции, прекарани на крак.
"Същото се получи и м.г. по това време, когато нямахме нито едно свободно легло. Затова сега поставихме 10 допълнителни легла", заяви началникът на отделението по пулмология д-р Илияна Вълканова. По думите й вирусите отварят врата за много болести, които за дълго могат да изведат човек от строя. Застрашени са не само хронично болните, но и хората с повече контакти. Лекарката препоръчва боледуващите да си останат вкъщи, за да не заразяват останалите.
Всяка зима грипните щамове са различни спрямо предходната година. Затова основното е човек да се пази.
Според д-р Вълканова ваксините не дават 100% гаранция - изработени са на базата на миналогодишните щамове, а дали ще са същите, не се знае. Грипните вируси са много изменчиви и не може да се каже дали имунизацията ще е достатъчно ефективна. Предполага се обаче, че след поставянето й се повишава общият имунитет, което е полезно.
"Витамин С е силен антиоксидант, но има тенденция да се пият по 1-2 грама, което е много. Такива дози са подходящи за началото на вирусната инфекция, но да се приемат цяла зима не е необходимо", казва д-р Вълканова. По думите й витамин А също е антиоксидант, повишава локалния имунитет на лигавиците и е много полезен за този период, но и с него също не бива да се прекалява, защото води до хипервитаминоза. Не е лошо да се пият и други хранителни добавки за подсилване на имунитета, но да не се разчита на 100% на тях, смята д-р Вълканова.