При анален секс рискът е 100 пъти по-голям отколкото при вагинален

Всяка година се откриват нови около 200 души с ХИВ/СПИН в България. Около 85% от тях са мъже, като половината от тях са казали, че правят секс с мъже. Причината за високият процент заразени в тази общност е, че аналният секс, който те практикуват, е 100 пъти по-рисков от вагиналния. Това съобщи проф. Христо Тасков от Националния център по заразни и паразитни болести.

Най-много са случаите в София – 41%, следвани от Пловдив, където преди години процентът се увеличи заради взрив на инфекцията в Столипиново, на трето място по заразени е Варна.

Само през последната седмица са открити 11 нови заразени българи.

В света с ХИВ/СПИН са около 40 млн. души и всяка година се откриват около 2 млн. нови случая. По утвърден числен модел може да се направи прогноза за следващите години. За България тя сочи ориентировъчно към 3500 инфектирани през 2020 г.

Преди 30 г. не можехме да си помислим, че ще има лечение, което при ще даде възможност човекът с вируса на СПИН да живее толкова, колкото би живял и без да се е срещал с вируса, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.

Най-често инфекцията у нас се открива при хора между 20 и 40 г., но обикновено диагнозата е 5-6 г. след заразяването. Което сочи като рискова възраст гимназиалните години – между 15 и 19 г., обясни проф. Тасков. За щастие в България са редки случаите на предаване на заболяването от майка на новородено.