Учени от университета Рутгерс в Ню Джърси, САЩ, установиха, че отключването на ген, който кодира ензима фосфатаза фосфатидна киселина, не само предизвиква затлъстяване, но и увеличава риска от развитие на рак и диабет тип 2, съобщи Лента, предаде БТА.

В експериментите е използвана хлебна мая. Отстраняването на гена, кодиращ въпросния ензим, е довело до натрупване на фосфатидна киселина. В резултат клетките са произвели много по-голямо количество мембранни липиди, отколкото е необходимо. Резултатите, получени в рамките на експериментите с хлебната мая, са в сила и при хората.

"Свръхпроизводстовото на мембранни липиди позволява на клетката да расте неудържимо, а това е признак за заболяване, напомнящо рак", отбеляза един от авторите на изследването Гилсу Хан.

Понастоящем специалисти се опитват да опознаят структурата и функциите на фосфатаза фосфатидната киселина.

По-рано учени са констатирали, че отключването на гена, кодиращ фосфатаза фосфатидна киселина, води до затлъстяване. Ензимът е идентифициран през 1957 г., а през 2006 г. е открит кодиращият го ген.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Biological Chemistry.