Голяма част от здравноосигурителните права на българите на практика не се спазват по курортите ни през лятото. Причината е, че хората в морските ни градове се увеличават многократно. А същевременно лекарите и екипите, които трябва да ги обслужват остават същите като брой. Това каза в сутрешния блок на телевизия Европа д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Това е и причината лекар да поиска повече от 120 лева за гипсиране да дете, въпреки че случаят се води спешен.

"Ако аз съм лекар в София, няма регламент, по който аз мога да отида, да сключа договор със Здравната каса и да работя лятото на морето 3 месеца като общопрактикуващ лекар или като специалист. Не, тя казва, договорът се сключва веднъж годишно, април месец, при подписването на НРД. Тоест - не само че не създава каквато и да е възможност, но и забранява здравната система, организирана от нея и заплащана от нея, да посрещне такива нужди, като нуждите на това дете", каза д-р Стойчо Кацаров.

Този проблем, както и много други, които пречат и на лекари и на пациенти, е резултат от монопола на Здравната каса, каза още д-р Кацаров. По този въпрос обаче почти нищо не се прави.

"Ако ние нямахме монопол над здравното осигуряване и само една здравноосигурителна каса, а имаше множество осигурителни фондове, тогава, разбира се, че всеки от тях може да избира в конкурентна среда с кои болници да сключи договор, на кои да възложи да извършват дейности и кои не. Когато имаме монопол, според нас, а така беше и от самото начало на здравното осигуряване през 1999 година, този един осигурител, за да не злоупотребява с монополното си положение трябва да бъде задължен да сключи договор с всички лечебни заведения", каза още той.

За да работи по-добре цялата здравна система, трябва да има още стъпки за дерегулацията й и за намаляването на административните актове в сектора, каза още Стойчо Кацаров.