Всеки образ може да бъде изпратен в реално време за консултация със специалисти по света

Безупречна и щадяща пациента в максимална степен апаратура за образна диагностика, висококвалифициран, опитен персонал и над 45 000 “погледа” в човешкото тяло за година, за да се открият болестни изменения или за да се проследи тяхното лечение.

Това е краткото представяне на една от най-модерните болнични структури в търновската болница - отделението по образна диагностика, поверено на д-р Димитър Казаков, д.м. “Медицинска радиология и рентгенология”.

В отделението се правят образни изследвания на пациенти от Велико Търново, Габрово, Севлиево, Русе, както и плевенчани, софиянци и много други. Немалка част се диагностицират с ядрено-магнитен резонанс 1.5 Т на фирмата General Electric.

“Магнитното му поле е дотолкова мощно, че се приема за златен стандарт за изследване с магнитен резонанс”, обяснява д-р Казаков. Изследването е абсолютно безвредно, защото няма облъчване, и се основава на принципа на електромагнитните вълни.

Диагностика с ядрено-магнитния резонанс в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” се осъществява на пациенти, приети в стационара по клинични пътеки, насочени от специалист от извънболничната медицинска помощ с направление, както и на граждани срещу платен прием.

Изследването е незаменимо при диагностика на заболявания на нервната система, на стави, мускули, вътрешни органи, жлези с вътрешна секреция и всички меки тъкани в човешкото тяло.

Втори “стълб” в отделението по образна диагностика е мултидетекторният 16-срезов компютърен томограф на Siеmens, комплектуван с двуглава инжекторна система за автоматично инжектиране на контрастна материя.

Модерната техника в комбинация с екипа от добре обучени за работа с нея специалисти прави отделението пълноценен помощник за всички други лекари в стационара и пациентите им. Защото пълната и качествена диагностика е основна гаранция за благоприятния ход на лечението на всяко заболяване.

Томографът се използва за диагностика на всички части на тялото и за ангиографски изследвания. Особено полезен е при пациенти с ендокринн проблеми, с бъбречни заболявания, исхемични инсулти, онкологични заболявания и пр.

В отделението по образна диагностика разчитат и на дигитален графичноскопичен рентгенов апарат, с който се извършват всички видове конвенционални рентгенови изследвания, но с минимално лъчево натоварване.

Специално внимание д-р Казаков обръща на дигиталния (подвижен) мамограф на Siеmens. Ползата му за пациента е в максимално ниското облъчване при изследване на млечната жлеза.

На диагностика се подлагат както жени, така и мъже, защото силният пол не е защитен от патологични промени в млечните жлези. Диагностиката с томографа и мамографа на пациенти, които не са настанени на лечение в стационара, е възможна само срещу заплащане.

Предимство и удобство за медици и пациенти е единната информационна система в търновската болница, в която се съхраняват всички лабораторни и образни изследвания.

Отделението по образна диагностика разполага с програмите PACS Viewer и Team Viewer, чрез които всеки лекар, работещ в болницата, със своето потребителско име и парола може да влезе в системата и да види съответните изследвания, изпълнени от колегите му рентгенолози.

“Системата ни позволява и проследимост на резултатите назад във времето, т.е. архивиране.

Дигитализираните рентгенови образи могат да бъдат записани на робот, на CD или обикновен рентгенов филм”, разказа д-р Казаков. Много често той и колегите му прилагат телемедицината, защото всеки образ може да бъде изпратен дистанционно до всяка точка на света за консултация със специалисти.

Старши рентгенов лаборант Мима Митева е един от най-авторитетните специалисти в областната болница.
Старши рентгенов лаборант Мима Митева е един от най-авторитетните специалисти в областната болница.